2024 MotoGP promosyonu başlıyor

Atarlı Genç

New member
Bu perşembe günü Katar Grand Prix'si resmi olarak başladı ve onunla birlikte, 1949'da başlayan dünya şampiyonasının 75. yıl dönümü olan 2024 MotoGP sezonu da başladı. Bir tarafta Losail turu ve geçen sezonun ilk üçünün (Bagnaia, Martín ve Bezzecchi) yer aldığı iki ayrı basın toplantısı, diğer tarafta Marc Márquez ve Fabio Quartararo gibi iki şampiyonun varlığı nedeniyle medyaya daha da değer veren bir başka basın toplantısı çaylak Pedro Acosta ile birlikte.

Bu açılış etkinliğinin atmosferinde herkesin sorduğu ve farklı görünümlerde gereksiz olan soru. Marc Márquez 2024'te yeniden şampiyonluğu kazanabilecek mi? Ne Martín ne de Bagnaia onu dışlıyor: «Göreceğiz. Olasılıkları var çünkü motosiklet çok hızlı ve o da Marc Márquez” diye yanıtladı İtalyan. Madrid'den gelen adam, “Hafta sonu geçene kadar bunu bilemeyeceğiz, ancak görülecek pek bir şey kalmadı” diye yanıtladı.

Ve elbette, daha sonra yanıt vermek de Marc'ın kendisine kalmıştı; Marc, bir yandan dönüşüne dair tüm umudunu anlamış, diğer yandan ise temkinli davranmıştı. “Beklentilerin çok yüksek olduğunu biliyorum ama son dört yılda neler yaşadığımı, nereden geldiğimi, nereye gitmek istediğimi biliyorum. Son teslim tarihlerini de biliyorum ve acelem yok. Niyetim gelip baştan kazanmaya başlamak değil, özellikle de son iki yılda kazanamadığım için. Bu nedenle öncelikle bir temel oluşturmanız gerekiyor. “Pecco ve Jorge gibi motosikletin içini dışını bilen sürücülerin olduğu bir fabrikaya varıyorum ve onlardan bir şeyler öğrenmeye ve sürüş tarzımı Ducati'ye uyarlamaya çalışacağım.” On bir yıl boyunca birinci sınıf sınıfta kullandığı motosiklet olan Honda'nın kusurlarını adapte edin ve unutun.

Gresini'nin Katar'daki galibiyet serisi

Marc Márquez'in İtalyan motosikletiyle uzun zamandır beklenen ilk maçı, dostluk bölgesinde olmayacak. Aslına bakılırsa, Cervera'dan gelen pist Katar'da yalnızca iki kez kazandı; bunlardan biri 2014'teki kraliçe sınıfıydı. Ducati'nin tam tersi olarak Honda'ya uyum sağlayan ve gücü sıkıştırabilen bir pist de olmadı. Uzun düzlükte başka hiçbir şeye benzemeyen motor gücü. Aslında Marc, neredeyse aynı bitiş çizgisinde Andrea Dovizioso'ya karşı iki yarışı kaybetti. İlerdalı adam şu anda bir Ducati kullanıyor ve ekibi bu pistteki son iki yarışı kazandı; 2022'de Enea Bastianini ve 2023'te Fabio Di Giannantonio ile. «İkisi de benim geldiğim yerden gelmedi. Ben Marc. Bir sürü özgeçmişin olabilir ama sporda geçmişten değil, bugünden yaşarsın.

Kimse onu dışlamaya cesaret edemese de Márquez, Losail'in favorisi değil. Bu etiketi doğal olarak iki kez şampiyon olan Pecco Bagnaia taşıyor; bu isim, ilk Katar Grand Prix'sinde MotoGP şampiyonluğunu ve zaferini tekrarlayan tüm tezahüratlarda yer alıyor. İtalyan sürücü, bir aydan kısa bir süre önce, birkaç hafta önce Malezya'daki ilk kış antrenmanlarında yaptığı gibi, son sezon öncesi testte bu pistin rekorunu kırmıştı.

Bir adım geride, şampiyonla aynı motosiklete binen iki isim, takım arkadaşı Bastianini ve unvanı düşünmese de bu hedef konuşmasında açıkça yer alan Jorge Martín. “Geçen yıla göre daha iyi bir sürücüyüm ve hedefim geçen yılın sonucunu iyileştirmek olacak. Bu kış fiziksel düzeyde ve özellikle zihinsel düzeyde çok çalıştım. Bu hafta sonu takip edilecek bir diğer isim ise, son testte Aprilia ile oldukça hızlı olan Aleix Espargaró ve takım arkadaşı Maverick Viñales ile birlikte Ducati'nin hakimiyetine alternatif olmak istiyorlar.

Ayrıca, resmi MotoGP fotoğrafında bir çaylak olarak gridin en arkasında poz veren, İspanyol motosikletçiliğinin son incisi Pedro Acosta'nın sınıftaki ilk çıkışını da görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Şu anda Tiburon'un başlangıç hedefi KTM'sinde kilometre ve deneyim biriktirmek. “Benim için çok heyecan verici bir hafta sonu ama aynı zamanda nasıl çözüleceğini bilmediğimiz pek çok sorudan biri. Bu ilk yarış, nerede gelişmemiz gerektiğini görmenin yolu olacak.

2024 MotoGP promosyonu, üç kategori için ücretsiz antrenmanların İspanya yarımada saatiyle 14:00'te başlayacağı bu Cuma gününden itibaren başlamaya hazır.