ABD, Ukrayna’ya 800 milyon dolar pahasında ek askeri dayanak sağladı

bencede

New member
T24 Dış Haberler

Rusya’nın hücumlarını Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde ağırlaştırması beklenirken ABD Lideri Joe Biden, Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık ek askeri dayanak yapacaklarını belirtti.

Yeni askeri yardım paketinde top sistemleri, top cephaneleri, zırhlı işçi taşıma araçları ve insansız kıyı müdafaa botları bulunuyor.

Biden’ın Ukrayna Devlet Lideri Volodomir Zelenski ile yaptığı telefon konuşmasından daha sonra yaptığı açıklamayla bir arada Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana yaptığı toplam askeri yardım 2.5 milyar doları geçti.

Ukrayna’ya sağlanan ekipmanların ülkenin işgali savuşturmasında kritik rol oynadığını söyleyen Biden, ülkeye daha fazla helikopter gönderilmesine de onay verdiğini söylemiş oldu.

Biden, ”Şimdi dinlenemeyiz. Devlet Lideri Zelenski’ye ABD halkının özgürlüğü için savaşan Ukrayna ile yan yana duracağına dair teminat verdim” dedi.

Yeni pakette ABD takviyeli hükümet geçen yıl çökmedilk evvel Afganistan’a tahsis edilmiş 11 Mi-17 helikopter, 18 M-114 obüs, 40 bin top, 200 zırhlı işçi taşıyıcısı, radarlar ve 300 İHA bulunuyor.

Bu vesileyle ABD, Ukrayna’ya birinci defa obüs vermiş oldu.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, obüs ve radar üzere Ukrayna askerinin kullanmaya alışık olmadığı ABD sistemleri için ek eğitim gerekeceğini söylemiş oldu.