BM: Rusya’nın sivillere akınları kabul edilemez

bencede

New member
Birleşmiş Milletler, Ukrayna’daki bir tren istasyonunda tahliye edilmeyi bekleyen sivilleri amaç alan saldırıyı şiddetle kınadığını deklare etti. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Genel Sekreter Antonio Guterres’in, Ukrayna’nın doğusundaki tren istasyonuna düzenlenen ve ortalarında epey sayıda bayan, çocuk ve yaşlının da bulunduğu, tahliye edilmeyi bekleyen en az 50 sivilin vefatına ve epeyce sayıda kişinin faydalanmasına niye olan taarruzların kabul edilmez olduğunu belirttiğini söylemiş oldu.

Sözcü Dujarric, Genel Sekreter Guterres’in, sivillere ve sivil altyapıya karşı girişilen öbür akınları da kınadığını belirterek, bu taarruzların memleketler arası insani hukuk ve memleketler arası insan hakları hukukunun ağır ihlali olduğunu belirttiğini söz etti.

BM Sözcüsü Dujarric, Genel Sekreter’in, tüm taraflara memleketler arası hukuk uyarınca sivilleri müdafaa yükümlülüklerini, çatışmada mahsur kalan sivillerin inançlı bir biçimde tahliyesini ve insani yardıma erişimi sağlamak için ateşkes üzerinde muahedeye varılmasının aciliyetini hatırlattığını bildirdi. Genel Sekreter Guterres’in bu acımasız savaşa bir an evvel son verilmesi için ilgili tüm taraflara yaptığı çağrıyı bir dahalediği açıklandı.

“Ölü sayısı artabilir”

BM Ukrayna Kriz Koordinatörü Amin Awad da yaptığı açıklamada, Kramatorsk tren istasyonunda hayli sayıda kişinin ağır yaralandığını ve ölümlerin sayısının artmasının beklenen olduğunu söylemiş oldu.

Awad yaptığı açıklamada, “Kramatorsk bölgesindeki en korunmasız şahıslar olan ve bu taarruza yakalanan çocukların, bayanların, yaşlıların ve engellilerin vurulmasından son derece rahatsızız. Sivillerin bulunduğu bölgede patlayan silahlar, memleketler arası insani hukukun açık bir ihlalidir. Sivilleri korumak zorundayız. Etraftaki hastaneler şu anda yaralılarla dolu. Biz, hayatta kalanlara yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Birinci yardım gereçlerini de teslim ettik. Bu çatışmanın tüm taraflarına, yaşadıkları yerlerden tahliye edilmek isteyenler için inançlı ve manisiz geçişe müsaade vermeye, siviller için temel ulaşım yerlerine karşı hücumları önlemeye ve hareket edemeyen yahut tahliye edilemeyenlere hayat kurtarıcı yardım gereçlerinin ulaştırılması için davette bulunmaya devam ediyoruz “ diye konuştu.