Burkina Faso’nun gururu Zango

Atarlı Genç

New member
22 Ağustos 2023 Salı, 20:30.

Yorum

olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.

Giriş yapmak

• Bağlantıyı kopyala

• Naber

• Facebook

• heyecan

• LinkedIn

• Telgraf

Burkina Faso’nun kutlamak için çok az nedeni var. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri, yaşam beklentisi en düşük, büyük bir siyasi kriz yaşıyor ve yiyecek ve su bulma mücadelesi giderek karmaşıklaşıyor. Ancak atletizm, Pazartesi günü dünya üç adım atlama şampiyonu olan Hugues Fabrice Zango’nunki gibi hikayelere ve eğlencelere yol açıyor. 30 yaşındaki Zango anını değerlendirdi. Pichardo ya da Christian Taylor’ın olmadığı ve büyük favori Jaydon Hibbert’in ilk atlamada sakatlandığı yarışmada şampiyonluk ardına kadar açıktı ve Afrikalı atlayıcı bundan en iyi şekilde yararlandı. 17.64 metrelik derecesiyle Kübalı Lázaro Martínez ve Cristian Nápoles’i geride bırakarak, önceki Dünya Kupalarındaki gümüş ve bronzun yanı sıra Tokyo Oyunları’nda elde ettiği bronz madalyaya bir altın daha ekledi.

Hikayesinin şans eseri bir vuruşla ilgisi var. Bu kadar çok sorunun yaşandığı bir ülkede Zango, atletizme nasıl geldiğini ‘Olimpiyatlar’da anlattı. “Biraz tesadüfen başladım. Burkina Faso’daki ana sporlar futbol ve bisiklettir. Atletizm hakkında pek bir şey duymuyorsunuz. Ama 2011’de beni bir okul yarışmasına katılırken gördüler. Bu etkinlik sırasında ülkede koşu parkuruna sahip tek stadyumlardan biri olan 4 de Agosto Stadyumu’ndan bir antrenör benim iyi bir atlamacı olabileceğimi gördü». 2015 yılına kadar onunla antrenman yaptı ve 2016 yılında Avrupa macerasını denemeye karar verdi. “Fransa’ya taşındım ve iki yıl boyunca yerel bir antrenörle antrenman yaptım.” Orada yardım istemek için sosyal ağlar üzerinden Teddy Thamgo’ya yazmaya karar verdi. Öyle oldu ki antrenörü de Fransız üç adım atlama yıldızını tanıyordu ve onunla antrenmanlara başladı.

Zango, mükemmel bir şekilde entegre olduğu Fransa’nın kuzeyinde yaşıyor. Université d’Artois Uygulamalı Bilimler Fakültesi öğrencisi, yerel Artois athlétisme takımının bir parçası. Orada, atlayıcı gelecekte ülkesine dönmek için şekillenir. “Benim istediğim şey öğretmen olmak. Üniversitelerimizde özellikle elektrik, makine mühendisliği gibi teknik disiplinlerde sadece yabancı hocalarımız var. Amacım ilk yerli öğretmenler arasında olmak, bilgilerimi ülkemdeki öğrencilerle paylaşmak” dedi. Burkina Faso için gerçek bir gurur.

Yorum

hata bildir