Ev Hanımları Emlak Vergisi Ödememek Için Ne Yapmalı ?

Bengu

New member
Ev Hanımları Emlak Vergisi Ödememek İçin Ne Yapmalı? Gerçekler, Hikâyeler ve Farklı Bakışlar

Selam dostlar,

Bugün forumda uzun zamandır kafamı kurcalayan ama aynı zamanda pek çok kişiyi de ilgilendiren bir konuyu konuşalım istedim: Ev hanımlarının emlak vergisi muafiyeti. “Emlak vergisi ödememek mümkün mü?”, “Kimler bu haktan yararlanabiliyor?”, “Gerçekten işe yarıyor mu?” gibi sorular son dönemde sıkça karşımıza çıkıyor. Ben de hem verilerle hem de gerçek insanların hikâyeleriyle bu konuyu ele alayım dedim. Çünkü mevzu sadece vergi değil, biraz da emek, adalet ve toplumsal denge meselesi.

Kısa Bir Giriş: Emlak Vergisi Nedir ve Kimler Muaf Olabilir?

Önce işin resmi kısmını netleştirelim. Türkiye’de her yıl belediyelere ödenen emlak vergisi, sahip olunan gayrimenkullerin (konut, işyeri, arsa, arazi) değeri üzerinden hesaplanıyor. Ancak bazı kişiler bu vergiden tamamen muaf tutulabiliyor.

Bu kişiler arasında şu gruplar var:

- Geliri olmayan ev hanımları,

- Emekliler,

- Engelliler,

- Gaziler,

- Dul ve yetimler.

Ama bu muafiyet “herkese” değil, belirli koşulları sağlayanlara tanınıyor. En temel şart şu:

Kişinin, brüt 200 m²’yi geçmeyen tek bir konutu olması ve başka bir gelirinin bulunmaması gerekiyor.

Yani eğer bir ev hanımı kocasından ayrı bir gelir elde etmiyorsa ve sadece kendi adına kayıtlı, 200 m²’den küçük bir evi varsa, o zaman belediyeye emlak vergisi ödemek zorunda değil.

Bir Hikâye: Ayşe Teyze’nin Emlak Vergisi Macerası

Geçen sene bir mahalle sohbetinde komşum Ayşe Teyze’nin başına gelen bir olayı dinledim. 62 yaşında, yıllarca ev hanımlığı yapmış, eşi emekli olduktan sonra mütevazı bir apartman dairesine taşınmış. Belediye her yıl emlak vergisi borcu çıkarıyor, o da düzenli olarak gidip ödüyor.

Bir gün, komşusu “Senin aslında muaf olman lazım!” demiş. Ayşe Teyze şaşırmış. İnternetten araştırmış, belediyeye gitmiş ve gerçekten de şartları sağladığı için emlak vergisinden tamamen muaf olduğunu öğrenmiş.

O yılın ödemesini geri alamamış ama sonraki yıllar için büyük bir rahatlama yaşamış. Şöyle demişti bana:

> “Benim gibi yıllarca evde emek vermiş birine devletin böyle bir kolaylık sağlaması güzelmiş. Keşke daha önce bilseydim.”

Bu hikâye, aslında birçok ev hanımının yaşadığı bilgisizlikten kaynaklanan mağduriyeti özetliyor. Çünkü çoğu kişi bu haktan haberdar bile değil.

Veriler Ne Diyor? Gerçek Durum Nasıl?

Türkiye genelinde yapılan belediye kayıt analizlerine göre, emlak vergisi muafiyetinden yararlanan kadınların oranı sadece %12 civarında. Yani her 100 ev hanımından sadece 12’si bu haktan yararlanıyor.

Bu düşük oranın nedeni açık:

1. Bilgi eksikliği,

2. Bürokratik işlemlerden çekinme,

3. “Nasıl olsa az bir para” diyerek ödemeye devam etme alışkanlığı.

Oysa örnek hesaplama yaparsak; İstanbul’da 500.000 TL değerinde bir ev için yıllık ortalama 1.000 TL civarında vergi ödeniyor. Bu da 10 yılda 10.000 TL demek. Ev hanımları için azımsanmayacak bir meblağ.

Bazı belediyeler bu konuda bilgilendirme kampanyaları başlattı. Özellikle 2023 sonrası dönemde sosyal medya üzerinden yapılan duyurular sayesinde muafiyet başvurularında %30 artış yaşandı. Yani farkındalık arttıkça kadınlar da haklarını kullanmaya başladı.

Erkeklerin Bakışı: Pratik, Net ve Hesap Odaklı

Forumda bu konuyu konuşurken erkek kullanıcıların yaklaşımı genelde çok daha sonuç odaklı oluyor.

“Şartları sağlayan varsa hemen dilekçeyi versin, belediyeye gitmek 5 dakika sürüyor.” tarzında yorumlar sıkça görülüyor. Bazı kullanıcılar hesap kitapla konuyu özetliyor:

> “Yıllık 1.200 TL’yi boşuna vermek mantıklı mı? Bu parayla faturayı, mutfak giderini kapatırsın.”

Bu yaklaşımda duygusallık yok, tamamen ekonomik akıl yürütme var. Erkek kullanıcılar genellikle işin prosedür kısmına odaklanıyor — hangi belgeler lazım, nereye başvurulacak, e-Devlet’ten yapılır mı gibi detaylar.

Gerçekten de pratik olarak yapılması gerekenler basit:

- Tapu fotokopisi,

- Kimlik fotokopisi,

- “Gelirim yoktur” ibareli dilekçe,

- Gerekirse SGK’dan alınan gelir belgesi.

Bu belgelerle belediyeye gidildiğinde ya da e-Devlet üzerinden başvurulduğunda işlem tamamlanıyor.

Kadınların Bakışı: Duygusal, Topluluk Odaklı ve Empatik

Kadın kullanıcılar ise bu konuyu biraz daha farklı değerlendiriyor. Onlar için mesele sadece “para ödememek” değil, yıllarca evde görünmeyen bir emeğin sonunda devlet tarafından tanınması anlamına geliyor.

Forumlarda sıkça şu tarz cümlelere rastlanıyor:

> “Biz de ülkenin en ağır işini yapıyoruz; çocuk, ev, yaşlı, yemek... En azından bir yerde emeğimizin karşılığı görülüyor.”

Bir başka kullanıcı şöyle yazmıştı:

> “Benim için 1000 TL değil mesele, ama o hakkın bana tanındığını bilmek içimi rahatlattı.”

Bu duygusal yaklaşım, kadınların topluluk dayanışmasına verdiği önemi de yansıtıyor. Birçoğu, diğer ev hanımlarını bilgilendirmek için sosyal medya gruplarında ya da komşu sohbetlerinde bu konuyu gündeme taşıyor. Yani mesele bireysel kazançtan çok, kadınlar arası dayanışma haline geliyor.

Gerçek Hayattan Bir Başka Örnek: Nurcan Hanım’ın Mücadelesi

Ankara’da yaşayan Nurcan Hanım, 55 yaşında bir ev hanımı. Eşi vefat ettikten sonra eşinden kalan küçük dairede yaşamaya başlamış. 2019’da belediye görevlisi kapısına gelmiş, emlak vergisi borcu olduğunu söylemiş. Nurcan Hanım şaşırmış; o sırada gelirinin olmadığını belirtmiş.

Görevli, muafiyet hakkından bahsedince hemen başvuru yapmış. O gün bugündür vergi ödemiyor. Şöyle anlatıyor:

> “Beni en çok etkileyen şey, belediyedeki memurun ‘Siz zaten muaf olmalıydınız, geç kalmışsınız’ demesiydi. Meğer yıllardır boşuna ödüyormuşum.”

Bu hikâye, aslında yüz binlerce kadının yaşadığı durumun aynası gibi. Bilgiye ulaşmak bazen en büyük tasarruf olabiliyor.

Tartışmayı Büyütelim: Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Şimdi merak ediyorum dostlar:

- Sizce bu muafiyet adil mi, yoksa daha kapsamlı bir düzenleme mi gerekli?

- Ev hanımlığı gerçekten “gelir sayılmayan ama en zor emek” mi?

- Erkeklerin pratik yaklaşımı mı daha mantıklı, yoksa kadınların topluluk odaklı bakışı mı daha anlamlı?

- Bu konuda çevrenizde benzer hikâyeler duydunuz mu?

Belki de mesele sadece vergi değil, emeğin görünürlüğü. Belki de bu tür haklar, toplum olarak ev içi emeği fark etmemizin küçük ama değerli bir adımı.

Söz sizde forumdaşlar,

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?