Genel af ve özel af nedir ?

Irem

New member
Genel Af ve Özel Af: Adam Olmaya Giden Yolda İki Farklı Yol!

Selam forum ahalisi! Bugün, son zamanlarda sıkça duyduğumuz ama çoğumuzun “Genel af mı, özel af mı?” sorusuna hala net bir cevap veremediği bir konuyu ele alacağım. Tabii ki, işin mizahi kısmını da kaçırmadan, biraz gülümseterek, biraz da kafa karıştırarak...

Çünkü "af" denince aklımıza hep iki şey gelir: Birincisi, adam olmak için bir fırsat, ikincisi ise "yaa belki bu kez adam olurum" dediğimiz an. (Ama hiçbiri kesin değil tabii!)

Genel Af: Herkes İçin Bir Şans, Ama Kimse İçin Garantili Değil!

Öncelikle, genel af nedir diye sorarsanız, bu işin herkesin yararına olduğu, geniş çaplı bir af türüdür. Yani, suçlu-suçsuz fark etmeksizin, belirli bir kesime (ya da bazen "herkese") uygulanan bir af türüdür. Ama tabii, erkeklerin bu konuyu ele alışı, biraz daha çözüm odaklı olur. Mesela, bir adam şöyle der:

"Yani, şu genel af çıksa, ben de sabah erkenden kalkıp hayatımı düzene sokacağım. Yalnız biraz geç oldu da, saat şu an kaç? Gece 2! Neyse, sabahki kahveyle hallederim, bir af geldi mi kimse duramaz!"

Stratejik bir yaklaşım! Adam, genel af yasasının çıkacağı tarihi bekliyor, ama bu tarih gelene kadar da hayatını bir şekilde kurtarmayı düşünüyor. Yani, "olmazsa olmaz" diyor, ama belki birkaç gün erteler.

Kadınlar için ise, durum farklı. Onlar empatik ve ilişki odaklı yaklaşıyorlar, “Genel af çıkarsa ne güzel olur, hani belki insanlar barışır, tekrar bir araya geliriz” diye düşünüyorlar. Kadınlar, genellikle daha içsel bir iyileşme ve barışma süreci beklerler. Bu af onların gözünde daha çok bir "toplumsal barış" fırsatıdır. Ama tabii her şeyin de ölçüsü olmalı, "bütün sorunları çözmüyor ama iyi bir başlangıç olabilir" diye de eklerler.

Mesela bir kadın şöyle diyebilir:

“Ahh, genel af çıkarsa, belki herkes barışır ve kavga etmeden bir arada yaşarız. Mesela şu an eski sevgilimle af yasası sayesinde konuşmaya başlar mıyım, ne dersiniz?”

İşte kadınlar, toplumsal huzuru ararken, afları “kapsamlı” bir çözüm olarak görürler. Ama unutmasalar iyi olur, o eski sevgiliyi sosyal medyada takip etmek belki daha uygun bir başlangıç olabilir.

Özel Af: Seçici Ama Güzel Bir Fırsat!

Şimdi de "özel af" konusuna gelelim. Burada durum biraz daha kişisel ve seçici. Yani, "sadece bazılarına" yönelik bir fırsat. Çoğunlukla bir suçtan ceza almış bir kişinin, belirli bir durumu ya da insiyatif sonucu affedilmesi anlamına gelir. Yine de erkekler bu konuyu daha çok stratejik bir hamle olarak ele alırlar. Yani, erkeklerin "özel af" yaklaşımı daha çok şu şekilde olabilir:

“Özel af diye bir şey var mı? O zaman ben de birilerine bazı şeyler söyleyeceğim. Mesela şunu: ‘Ya seni affediyorum ama sen de affet!’ Ne düşünüyorsunuz, bu taktik iş görür mü?”

Burası tam olarak "benim işimi çözecek" diyen bir yaklaşım. Adam, kişisel bir af beklerken, başka birini affederek kazanmayı planlar. Bu bir tür strateji.

Kadınlar için özel af daha çok "duygusal bir fırsat" olarak görülür. Yani, özel af dediğimizde, onlar biraz daha duygusal bir yol izlerler ve insanların birbirlerine yakınlaşabilmesi için bir şans olarak görürler. "Beni affet" demek, genellikle kişisel bir iyileşme sürecine işaret eder. Kadınlar, özellikle ilişkilerde affetmeyi biraz daha zor ama kıymetli bir yol olarak görürler.

“Bu özel af sayesinde, belki o çok kırgın olduğum eski arkadaşım geri döner. Keşke öyle olsa... En azından iyi bir konuşma fırsatım olur” gibi bir yaklaşım, kadınların "özel af"tan ne beklediğini güzelce anlatır.

Af ve İnsanlar: Cinsiyetlere Göre Değişir mi?

Şimdi, hepimizin kafasında "genel af" ve "özel af" hakkında ufak bir soru işareti olduğunu fark ediyorum. Peki, cinsiyetler arası farklar gerçekten bu kadar belirgin mi? Yani, erkekler afı daha çok kişisel çıkarlar, kadınlar ise daha çok toplumsal iyileşme amacıyla mı kullanıyor? Aslında, bu konuda hepimiz farklı yerlerden bakıyoruz, ama bir yandan da birbirimizi anlamaya çalışıyoruz. Erkekler belki biraz daha pratik, “Çıkarsa çıkar, geç kalmayalım” modundalar. Kadınlar ise daha çok "hem af var, hem barış var" yaklaşımını benimserler.

Buradan yola çıkarak, forumdaşlar, sizin af hakkında ne düşünüyorsunuz? Genel af mı, özel af mı? Af ile ne gibi stratejiler geliştirebilirsiniz?

Biraz eğlenceli düşünceler, biraz samimi tartışmalar başlatabiliriz. Ama dikkat edin, kimseyi "affetmeye" karar vermeden önce bir kahve içmekte fayda var, değil mi?

Yorumlarda buluşalım!