Hollanda’dan Rusya’ya yeni yaptırımlar: Amsterdam’daki Rus standı kapatıldı; Rus kiracı meskenden çıkarılmak istendi

bencede

New member
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının akabinde Hollanda’daki kurum ve kuruluşlar, finans, güç, kültür ve ticaret alanlarını kapsayan geniş yelpazedeki yaptırımları, Rusya ve Belarus‘a karşı uygulamaya koydu.

Hollanda Üniversiteler Birliği’nden (UNL) yapılan yazılı açıklamada, üniversite ve araştırma kurumlarının, Rusya ve Belarus’taki kurumlarla iş birliklerini sonlandıracağı bildirildi.

Açıklamada, Rusya ve Belarus’taki eğitim kurumlarıyla finans, bilgi ve data paylaşımının durdurulduğu, bu ülkelerdeki araştırmacıların Hollanda’ya davet edilmeyeceği kaydedildi.

sonucun Hollanda’da eğitim bakılırsan Rusya, Belarus ve Ukrayna vatandaşları için değişikliğe sebep olmayacağı belirtilen açıklamada, Rusya ve Belarus’taki Hollandalı araştırmacı ve öğrencilerin inançlı olması durumunda ülkeye dönmeleri tavsiyesinde bulunuldu.

Amsterdam’daki Rus standı kapatıldı

Amsterdam Ermitaj Müzesi, Rusya Devlet Ermitaj Müzesi’yle 30 yılı aşkın müddettir yürüttüğü iş birliğini bitmiş oldurdiğini duyurdu.

Yüklü olarak Rus sanat yapıtlarının yer aldığı müzeden yapılan açıklamada, “Rus Yenilikçiliği/Sanatta Devrim” isimli standın kapatılarak yapıtların Rusya’ya gönderilmesi sonucunın alındığı söz edildi.

Rus kiracı meskenden çıkarılmak istendi

Ülkedeki kiracıların haklarını müdafaayı amaçlayan WOON isimli vakıftan yapılan açıklamada, Hollandalı konut sahibi tarafınca Amsterdam’da yaşayan kişinin Rus vatandaşı olduğu nedeni öne sürülerek kira kontratının bitmiş oldurilmeye çalışıldığı açıklandı.

WOON’un Twitter hesabından yapılan açıklamada, Rus vatandaşı kiracıya mesken sahibinin Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeni öne sürülerek kira kontratını bitmiş olduremeyeceği ve gerektiğinde polise başvurması tavsiyesinde bulunulduğu bilgisi paylaşıldı.

Hollandalı şirketler Rusya’daki yatırımlarını durduruyor

Hollanda’nın en büyük emeklilik fonu ABP, Rusya’daki 520 milyon avroluk yatırımını elden çıkaracağını ve Rusya’da yeni yatırım yapmayacağını deklare etti.

Hollandalı bira üreticisi Heineken de Ukrayna’daki savaş sebebiyle Rusya’ya ihracatı bitmiş oldurdiğini ve Rusya’daki yatırımlarını durdurma sonucu aldığını deklare etti.

Ocak 2022’de merkezini Hollanda’dan İngiltere’ye taşıyan Shell, başta Gazprom olmak üzere Rus güç şirketlerindeki ortak teşebbüslerinden ayrılacağını duyurdu.

Shell’in 2021 sonu prestijiyle Rusya’da 3 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor.

Hollandalı şirketlerin yaptırımlarının yanı sıra ülkedeki birfazlaca kurum ve kuruluş, Ukrayna halkına dayanak olmak için yardım topluyor.

Hollanda’da çeşitli yardım kuruluşlarının yürüttüğü ortak kampanya sonucunda 5 günde Ukrayna’daki savaş mağdurları için 16,2 milyon avro toplandığı bildirildi.