İran’da gözaltına alınan 22 yaşındaki bayanın öldürülmesinin akabinde ahlak polisi şefinin nazaranvden alındığı sav edildi

bencede

New member
İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsü kurallara uymadığı nedeni öne sürülerek gözaltına alınarak gördüğü şiddet niçiniyle ömrünü kaybetmesi ülke genelinde protestolara yol açarken ahlak polisi ünitesinin liderinin nazaranvden alındığı tez edildi.

The Guardian’da yer alan habere göre, İran basını, Tahran Bölgesi Ahlak Polisi Şefi Ahmed Mirzai’nin nazaranvden alındığı argümanını aktardı. Tahran polisi ise Mirzai’nin vazifeden alındığı savını yalanladı.

Tahran polisi, 22 yaşındaki hanımın darp edildiği için değil kalp krizi geçirdiği için ömrünü kaybettiğini savunsa da Amini’nin başına yapılan bir röntgen, darbeler bulunduğunu gösterdi.

Geçen sene seçimde misyona başladığından bu yana İran’da başörtüsü kurallarını sıkılaştıran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, taziyesini sunmak için Amini’nin ailesini aradı. Reisi, “Kızınız benim kızım üzere ve bu yaşananlar benim yakınlarımdan birine olmuş üzere hissediyorum” dedi.

Amini’nin mevti İran’da önemli yansılara niye oldu. Sokaklara çıkanlar Amini’nin hayatını kaybettiği hastane önünde “Diktatöre ölüm” sloganları atarken toplumsal medyada başlatılan harekette İranlı bayanlar başörtülerini çıkararak saçlarını kesti.