ISIN matematikte ne demek ?

Irem

New member
ISIN Matematikte Ne Demek? Bir Hikâyeyle Anlatım

Selam forum arkadaşlar,

Bugün sizlerle matematiğin bazen sıkıcı görünen kavramlarından biri olan ISIN’ı, bir hikâyeyle anlatmak istiyorum. Hikâyede karakterler üzerinden erkek ve kadın bakış açılarını da işin içine katacağım; hem çözüm odaklı, hem empatik bir anlatım olacak. Hazırsanız başlayalım.

---

Bölüm 1: Gizemli Bir Formül

Ahmet, lise matematik öğretmeni olan bir karakterimiz. Her sabah sınıfa girdiğinde öğrencilerin meraklı bakışlarıyla karşılaşıyor. Bir gün tahtada kocaman bir yazı dikkatini çekiyor: ISIN.

Ahmet, matematiksel analitik bakış açısıyla durumu çözmeye karar veriyor. “ISIN, genellikle bir küme veya fonksiyonun iç nokta sayısını ifade eder,” diye düşünüyor. Hemen tahtaya örnekler yazıyor:

- A kümesi = {1, 2, 3, 4}

- B kümesi = {2, 3}

- ISIN(B, A) = B’nin A içindeki eleman sayısı = 2

Erkek karakter olarak Ahmet, problemi parçalara ayırıyor, örnekler üzerinden çözüm üretiyor ve veriye dayalı bir yaklaşım sergiliyor.

---

Bölüm 2: Empatik Perspektif

Sınıfta Ayşe, matematikle ilgisi olan ama daha çok sosyal bağlantılar ve ilişkiler üzerinden öğrenmeyi seven bir karakterimiz. Ahmet’in anlattığı örnekler güzel ama Ayşe’nin kafasında hâlâ soru işaretleri var.

Ayşe, ISIN kavramını şöyle anlamaya çalışıyor: “Bir kümenin içindeki elemanlar, arkadaş grupları gibi düşünülebilir. Eğer A kümesi sınıfın tüm öğrencileri, B kümesi ise kitap kulübüne katılanlar olursa, ISIN(B, A) bize kaç kişinin kitap kulübüne katıldığını gösteriyor.”

Bu bakış açısı, empati ve ilişki odaklı: Sayılar artık soyut değil, insanların bir araya gelmesinin ve ilişkilerin bir ölçüsü olarak anlam kazanıyor.

---

Bölüm 3: Pratik Çözümler ve Strateji

Ahmet, Ayşe’nin yaklaşımını görünce ona matematiğin hem analitik hem de empatik şekilde öğrenilebileceğini gösteriyor. “Hadi biraz daha zorlayalım,” diyor.

- Küme A = {Ali, Veli, Zeynep, Ayşe, Mehmet}

- Küme B = {Ayşe, Zeynep, Ali}

Ahmet, “ISIN(B, A) = 3. Yani B kümesindeki herkes A kümesinde de var. Burada stratejik olarak, büyük kümelerle çalışırken elemanları tek tek saymak yerine set işlemleriyle ISIN’ı hızlıca bulabiliriz,” diyor.

Erkek bakış açısı burada belirgin: Çözüm odaklı, sistematik ve stratejik. Karmaşık kümeler bile adım adım analiz edilerek net sonuca ulaşılıyor.

---

Bölüm 4: Sosyal Bağlantılar Üzerinden Anlayış

Ayşe ise bu örneği kendi perspektifine uyarlıyor. “O zaman ISIN, sadece sayılar değil, aynı zamanda insan ilişkilerini de ölçebiliriz. Mesela B kümesindeki herkes aynı proje grubunda, kaç kişi bu projede yer alıyor, ISIN bunu söylüyor,” diyor.

Bu noktada karakterler arasında ilginç bir diyalog başlıyor:

- Ahmet: “Matematiksel olarak doğru, ama senin yaklaşımın olayı daha anlamlı hale getiriyor.”

- Ayşe: “Evet, sayılar yalnızca soyut değil, aynı zamanda gerçek hayattaki ilişkilerin de göstergesi.”

Kadın karakterin empatik ve ilişkisel yaklaşımı, matematik kavramlarını daha somut ve anlaşılır kılıyor.

---

Bölüm 5: Günlük Hayatta ISIN Kullanımı

Bir sonraki ders gününde Ahmet, öğrencilerden kendi örneklerini üretmelerini istiyor. Burada ISIN kavramı, günlük yaşamdan somut örneklerle pekiştiriliyor:

- Evdeki kitapların bir kısmı okuma listesinde, ISIN(okumalistesi, evdekikitaplar) = okunan kitap sayısı.

- Spor kulübüne katılan öğrenciler, sınıfın toplam öğrencileri içinde kaç kişi katılıyor? ISIN(sportkulubu, tumogrenciler) = katılım sayısı.

Öğrenciler, kavramı artık sadece formüllerle değil, günlük yaşamdaki ilişkiler üzerinden de kavrayabiliyor.

---

Bölüm 6: Tartışmaya Açık Sorular

Forumdaşlar, şimdi size soruyorum:

- Siz ISIN’ı daha çok analitik yöntemlerle mi yoksa sosyal bağlar üzerinden mi öğrenmeyi tercih edersiniz?

- Matematik kavramlarını günlük yaşamla ilişkilendirmek öğrenmeyi kolaylaştırıyor mu?

- Erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik yaklaşımı ile kadınların empatik ve ilişkisel bakışı, birlikte kullanıldığında kavramlar daha anlaşılır hâle geliyor mu?

Bu hikâyeyi tartışarak, matematikte soyut kavramların hem analitik hem empatik bakış açılarıyla nasıl zenginleştiğini görebiliriz. Siz de kendi örneklerinizi ve deneyimlerinizi paylaşın; bakalım ISIN kavramını sizin perspektifiniz nasıl şekillendiriyor.