İsrail Başbakanı, Zelenski’nin Ukrayna’da yaşananları ‘Holokost’a benzetmesini’ reddetti

bencede

New member
Yedioth Ahranoth gazetesinin düzenlediği bir konferansa katılan Bennett, Zelenski’nin dün İsrailli milletvekillerine hitaben çevrim içi yaptığı konuşmadaki Holokost benzetmesi, İsrail’den askeri yardım talebi, Tel Aviv idaresinin orta buluculuk çalışmaları ve İran’ın nükleer programına ait müzakereler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Zelenski’nin dünkü konuşmasında, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı Nazi Almanya’sının İkinci Dünya Savaşı’nda Musevileri yok etmek için yaptığı “Nihai Çözüm” planını uyguladığına ait tabirleri pahalandıran Bennett, “(Zelenski’nin) Ülkesi ve halkı feci bir savaşa maruz kalıyor. Yüzlerce insan öldü, milyonlarcası sığınmacı oldu. Yerinde olmak nasıl bir histir, hayal edemiyorum. Lakin, Holokost, hiç bir şey ile kıyaslanmamalı. İnsanlık tarihinde, dünya tarihinde insanların sistematik bir biçimde yok edilmesi, gaz odalarına gönderilmesi eşsiz bir olay. Bu eşi görülmemiş bir durum.” dedi.

Bennett, İsrail’in Ukrayna için “oldukca şey yaptığını”, 15 bin Ukraynalı sığınmacıyı kabul ettiğini, tonlarca insani yardım gönderdiğini söylemiş oldu.

Rusya-Ukrayna savaşındaki orta buluculuk çalışmaları

Rusya-Ukrayna savaşındaki müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini aktaran Bennett, Rus tarafının Birinci olarakki “Zelenski’nin vazifesi bırakması, Ukrayna’nın büsbütün silahsızlandırılması” üzere taleplerinden vazgeçtiğini, bunun bile bir evre olduğunu belirtti.

Bennett, İsrail’in yürüttüğü orta buluculuk çalışmalarının külliyen ABD idaresi ve önde gelen Avrupa ülkeleriyle uyum halinde olduğunu söylemiş oldu.

“Putin hakkında söylenenleri ben görmedim”

Batılı önderlerin, Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in “mantıksız ve gerçeğin haricinde hareket ettiği” istikametindeki tenkitleri sorulan Bennett, şunları kaydetti:

“Ben (Putin ile) görüşmemde buna ait bir durum bakılırsamedim. bir daha tekrar ediyorum, ben somut sonuçlar getirebilmek için fonksiyonel hareket ediyorum. En âlâ sonuç bu savaşı bitirmektir.”

İsrail’in Ukrayna’ya askeri yardımı

Bennett, Zelenski’nin dünkü konuşmasında, İsrail’den “Demir Kubbe” hava savunma sistemi ve askeri yardım talep etmesine değinerek, “Ben her şeydilk evvel İsrail’in başbakanıyım. Ukrayna krizi ya da Rusya-Ukrayna savaşında bize yol gösteren prensip, Ukrayna halkının acıları ve İsrail’in çıkarları, bunların içinde istikrar gözetirim. Sorumluluğum, devleti ayakta tutmak, devletin, vatandaşlarının güvenliğini sağlamak. Bence, bunları hayli hakikat biçimde yapıyoruz.” dedi.

İran’ın nükleer programına ait mutabakat

İran’ın nükleer programına ait müzakerelerde, “ABD’nin muahedeyi imzalamaya kararlı olduğunu” belirten Bennett, İsrail’in muahedeye taraf olmadığını, evvelinde olduğu üzere İran’a karşı tavrını sürdüreceğini tabir etti.