MAO inhibitörü ilaçlar nelerdir ?

Irem

New member
MAO İnhibitörleri: Eski Bir İlaç Grubu mu, Hâlâ Güçlü Bir Araç mı?

Bir süre önce çevremde depresyon tedavisi üzerine konuşulan bir ortamda dikkatimi çeken bir şey oldu: MAO inhibitörleri hakkında ya çok sert önyargılar vardı ya da neredeyse hiç bilgi yoktu. Bir grup insan “artık kullanılmıyor, tehlikeli” diyordu; başka bir grup ise “diğer ilaçlar işe yaramadığında hayat kurtarıyor” görüşündeydi. Sonra fark ettim ki bu ilaçlar hakkında konuşurken çoğu zaman iki uç arasında gidip geliyoruz: ya gereğinden fazla korkutuyoruz ya da gereğinden fazla romantikleştiriyoruz.

Biraz okuyup kılavuzları ve klinik değerlendirmeleri inceledikçe konu daha ilginç hâle geldi. Çünkü MAO inhibitörleri (Monoamin Oksidaz inhibitörleri) psikiyatride hem tarihsel açıdan önemli hem de hâlâ bazı durumlarda ciddi değeri olan ilaçlar.

MAO inhibitörü nedir, nasıl çalışır?

MAO inhibitörleri, beyindeki monoamin oksidaz (MAO) adlı enzimi baskılayarak çalışır. Bu enzim normalde serotonin, dopamin ve noradrenalin gibi nörotransmiterleri parçalar. Enzim baskılandığında bu kimyasalların düzeyi artabilir.

Teorik olarak kulağa basit geliyor ama pratikte sonuçları güçlü.

Bu grupta öne çıkan ilaçlar:

• Fenelzin

• Tranilsipromin

• İzokarboksazid

• Selegilin

• Rasajilin

• Moklobemid

Burada önemli ayrım şu: Her MAO inhibitörü aynı değil. Bazıları seçici, bazıları seçici değil; bazıları geri dönüşümlü, bazıları değil.

Neden bugün ilk tercih değiller?

Bence bu sorunun cevabı yalnızca “yan etkileri fazla” değil.

Modern depresyon tedavisinde SSRI ve SNRI grubu ilaçlar daha yaygın çünkü kullanım pratikliği daha yüksek. MAO inhibitörlerinde ise birkaç ciddi konu var:

• Diyet kısıtlamaları

• İlaç etkileşimleri

• Hipertansif kriz riski

• Serotonin sendromu riski

• İlaç geçiş dönemlerinde dikkat gerektirmesi

Özellikle tiramin içeriği yüksek bazı gıdalar (iyi olgunlaştırılmış peynirler, bazı fermente ürünler, bazı işlenmiş etler vb.) klasik MAO inhibitörleriyle birlikte sorun yaratabiliyor.

Bu noktada ilginç bir psikolojik durum da oluşuyor: Bazı hastalar “çok yasak var, bu ilaç çok tehlikeli” sonucuna varıyor. Oysa risk yönetimi ile “kontrol edilebilir risk” aynı şey değil.

Peki neden hâlâ kullanılıyorlar?

Çünkü bazı hastalarda gerçekten fark yaratabiliyorlar.

Özellikle:

Tedaviye dirençli depresyon

Atipik depresyon belirtileri

Bazı anksiyete tabloları

Bazı nörolojik durumlar

konusunda MAO inhibitörlerinin hâlâ klinik değeri olduğuna dair yayınlar mevcut.

Burada dikkatimi çeken nokta şu oldu: Forumlarda bazen “üç ilaç denedim işe yaramadı, MAOI tek çözüm” gibi anlatımlar görülüyor. Ama aynı şekilde “sakın yaklaşma” diyenler de var.

Gerçekte iki uç da eksik olabilir.

Bir ilaç bir kişide dönüm noktası olurken başka bir kişide yan etki nedeniyle sürdürülemeyebilir.

Karar verme biçimleri: Strateji mi, ilişki mi? Aslında ikisi de eksik kalabiliyor

Sağlık kararları üzerine konuşurken bazen ilginç bir ayrım görüyorum.

Bazı insanlar daha stratejik düşünüyor:

“Risk nedir, başarı oranı nedir, alternatifler neler?”

Bazıları ise daha ilişkisel ilerliyor:

“Bu tedavi günlük hayatımı nasıl etkiler, ailemle ilişkime ne olur, kendimi nasıl hissederim?”

Toplumsal kalıplar bunu bazen erkek–kadın ayrımı gibi sunuyor ama gerçek hayatta insanlar çok daha çeşitli. Aynı aile içinde bile biri veri odaklı yaklaşırken diğeri deneyim odaklı yaklaşabiliyor.

MAO inhibitörleri tam da bu iki yaklaşımın dengelenmesi gereken alanlardan biri.

Sadece istatistik görmek yeterli değil.

Sadece deneyim okumak da yeterli değil.

Sorulması gereken daha kapsamlı sorular var:

Bu ilaç neden öneriliyor?

Daha önce hangi tedaviler denendi?

Beklenen fayda ne kadar gerçekçi?

Günlük yaşam düzeni bu tedaviyle uyumlu mu?

Olası etkileşimler yönetilebilir mi?

Forum kültüründe en sık gördüğüm iki hata

Birincisi: Kişisel deneyimi evrensel gerçek sanmak.

“Ben kullandım, harika.”

veya

“Ben kötü etki yaşadım, kimse kullanmasın.”

İkisi de anlaşılır ama bilimsel olarak sınırlı.

İkincisi: Klinik rehberi tamamen göz ardı etmek.

Tıp sadece istatistik değil ama sadece hikâye de değil.

E-E-A-T açısından bakınca güvenilir bilgi; klinik çalışmalar, uzman kılavuzları ve gerçek yaşam deneyimlerinin birlikte değerlendirilmesiyle oluşuyor.

Sonuç: Eski olmaları onları geçersiz yapmıyor

MAO inhibitörleri psikiyatrinin “eski ama işe yaramayan” ilaçları değil. Aynı zamanda “gizli mucize” de değiller.

Daha fazla dikkat, daha fazla eğitim ve daha bilinçli takip gerektiren güçlü araçlar gibi görünüyorlar.

Bence asıl soru şu:

Bir ilacı değerlendirirken konforu mu daha çok önemsiyoruz, etki potansiyelini mi?

Ve başka bir soru:

Günümüzde daha yeni seçenekler varken, daha zor yönetilen ama bazı kişilerde daha etkili olabilecek tedavilere ne kadar açık kalıyoruz?

Bu konuda deneyimi olanların özellikle şu ayrımı paylaşması ilginç olurdu: Etkiyi mi daha belirgin hissettiniz, yoksa günlük yaşam kısıtlamalarını mı?