Mensur Ne Demek Tdk ?

Emir

New member
**Mensur Nedir?**

Mensur kelimesi, özellikle edebiyat ve dil alanında sıkça karşılaşılan bir terimdir. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre mensur, "özgün ve anlamlı bir anlatımla yazılmış, belirli bir ölçüye dayanmayan yazılı eser" olarak tanımlanır. Mensur eserler, genellikle düz yazı formatında yazılmıştır ve şiirsel ölçü ve kafiye gibi unsurlara dayanmazlar. Ancak, mensur türü, içeriğine ve kullanılan dilin estetiğine bağlı olarak çok farklı biçimlerde karşımıza çıkabilir.

**Mensur ve Şiir Arasındaki Farklar**

Mensur, genellikle şiirle karıştırılabilir, çünkü her ikisi de edebi türlerdir. Ancak mensur ile şiir arasındaki temel fark, biçimsel özelliklerde yatmaktadır. Şiir, ölçü, kafiye ve dizelere dayalı bir yapı kullanırken; mensur, serbest biçimde yazılan, belirli bir ölçü veya kafiye düzenine uymayan bir anlatım tarzıdır. Mensur eserlerde dilin estetik kullanımı daha serbesttir ve yazarın anlatımı düz yazı ile yapılır.

Mensur eserler, genellikle anlatım odaklıdır ve bir olay, durum ya da düşüncenin aktarılması amacı taşır. Bu tür eserlerde, anlam yoğunluğu ve kelime seçimi öne çıkar. Şiirde ise estetik kaygılar, kelimelerin sesine, ritmine ve anlamına daha fazla önem verilir.

**Mensur Türündeki Eserler Nelerdir?**

Mensur eserler, genellikle deneme, makale, hikaye, roman gibi türlerde karşımıza çıkar. Her bir türde mensur anlatım farklı amaçlara hizmet eder, ancak hepsi belirli bir ölçüye ya da kafiye düzenine dayanmaz.

- **Deneme**: Deneme, yazarın kişisel düşüncelerini, gözlemlerini ve değerlendirmelerini özgür bir şekilde dile getirdiği bir mensur türüdür. Denemelerde, yazarın dilsel yeteneği ve düşünce özgürlüğü öne çıkar. TDK'ye göre deneme, "yazarın belirli bir konu üzerinde kişisel görüşlerini sunduğu yazılı metin" olarak tanımlanabilir.

- **Makale**: Makale de mensur bir türdür. Bu türde, belirli bir konu üzerinde derinlemesine bilgi verilmesi amaçlanır. Makalelerde, akademik bir dil kullanılır ve daha çok bilgilendirme hedeflenir. Yazarın görüşleri ve bilgileri, sistematik bir şekilde sunulur.

- **Hikaye ve Roman**: Hikaye ve roman gibi edebi türler de mensur olarak yazılabilir. Bu türlerde, yazarlar belirli bir olay örgüsü ve karakterler etrafında anlatım yapar. Ancak şiirsel unsurlardan ziyade, olayın akışı ve karakterlerin derinlikli tasvirleri ön plandadır.

**Mensurun Tarihsel Gelişimi**

Mensur anlatım biçimi, zaman içinde edebiyat dünyasında önemli bir yer edinmiştir. Osmanlı döneminde, mensur metinler genellikle tarih, coğrafya ve felsefe alanlarında yazılan eserlerle şekillenmiştir. Bu dönemde, mensur metinler çoğunlukla divan edebiyatı ile paralel olarak geliştirilmiştir. Ancak Batı edebiyatından etkilenilerek, mensur türündeki eserlerde de daha özgür bir anlatım tarzı benimsenmiştir.

Cumhuriyet dönemiyle birlikte, Türk edebiyatında mensur türündeki eserler daha çok modernleşme ve bireysel özgürlük temasını işlemeye başlamıştır. Özellikle deneme, eleştiri ve hikaye gibi türlerde, mensur anlatımlar güçlü bir şekilde yer bulmuştur.

**Mensur ve Modern Edebiyat**

Modern edebiyatın gelişmesiyle birlikte, mensur türünde yazılan eserlerde daha kişisel, daha özgün ve daha derinlemesine düşüncelerin aktarıldığı eserler ortaya çıkmıştır. Günümüzde mensur, sadece edebi bir tür olarak değil, aynı zamanda toplumsal eleştirilerin ve düşünsel manifestoların bir aracı olarak da kullanılmaktadır. Mensur yazılar, yazarın toplumsal, kültürel ve bireysel dünyasında bir bakış açısını sunmak amacı taşır.

**Mensurun Özellikleri**

Mensurun bazı belirgin özellikleri şunlardır:

- **Serbest Biçim**: Mensur yazılar, belirli bir ölçü veya kafiyeye bağlı değildir. Yazarın dili ve düşüncesi, genellikle serbest bir biçimde sunulur.

- **Düz Yazı**: Mensurda, dil genellikle düz yazı şeklinde kullanılır. Şiirsel bir yapı ya da ritim yoktur, anlatım daha doğal ve akıcıdır.

- **Düşünsel Derinlik**: Mensur metinlerde, genellikle yazarın düşünsel derinliği, sorgulayıcı bakış açısı ve eleştirel yaklaşımı ön plandadır.

- **Edebiyat ve Akademik Çift Yönlü Kullanım**: Mensur, hem edebiyatın hem de akademik yazının bir parçası olabilir. Her iki alanda da farklı amaçlar güdülür, ancak ikisi de mensur formunu benimsemiş olabilir.

**Mensur Eserlerde Dil ve Anlatım**

Mensur yazılarda dil, okuyucuya anlamı aktarmak için kullanılmanın ötesinde, yazarın duygularını, düşüncelerini ve fikirlerini ifade etmesinde önemli bir araçtır. Bu nedenle mensur eserlerde dilin gücü, bazen şiirsel bir etki yaratacak şekilde öne çıkar. Dilin bu kullanımı, yazarın edebi becerisini ve anlatım gücünü ortaya koyar.

Mensur eserlerde dilin açık, anlaşılır ve doğrudan olması beklenir. Ancak bazı durumlarda, özellikle modern mensur yazılarda, dilin soyut ve karmaşık kullanımı da görülebilir. Bu tür eserlerde yazar, kelimeler aracılığıyla daha derin anlamlar yaratmayı amaçlar.

**Mensurun Günümüzdeki Yeri**

Günümüzde mensur, hala önemli bir edebi türdür. Özellikle denemeler ve eleştiri yazıları gibi alanlarda, mensur kullanımı yaygınlaşmıştır. Mensur yazılar, toplumsal sorunlardan bireysel düşüncelere kadar geniş bir yelpazede fikir ve görüşlerin aktarılmasını sağlar.

Modern medya ve dijital platformlar da mensur türündeki yazıların yayılmasına katkı sağlamaktadır. Bloglar, sosyal medya paylaşımları ve çevrimiçi dergiler gibi dijital alanlar, mensur yazının daha geniş kitlelere ulaşmasına yardımcı olmaktadır.

**Mensur Eserler Kimler Tarafından Yazılabilir?**

Mensur eserler, her yaştan ve farklı alanlardan yazarlar tarafından kaleme alınabilir. Bir edebiyatçı, bir düşünür, bir akademisyen ya da bir toplumsal eleştirmen, mensur türünü kullanarak görüşlerini ifade edebilir. Ancak mensur eserlerde, yazarın düşünsel birikimi, dilsel yeteneği ve dünyaya bakışı önemli bir yer tutar.

**Sonuç: Mensur ve Edebiyatın Evrensel Dili**

Mensur, edebiyatın en özgür biçimlerinden biridir. Şiirsel ölçülerden ve kafiyelerden bağımsız olarak, düşüncenin ve dilin estetik bir biçimde sunulması mensurun temel özelliğidir. Edebiyat dünyasında mensur, hem kişisel hem de toplumsal düşüncelerin aktarılması noktasında önemli bir araç olmuştur. Hem klasik hem de modern edebiyatın önemli bir parçası olarak, mensur, her dönemde edebi ve düşünsel bir ifade biçimi olarak değerini korumaktadır.