Rus milyarder, Ukrayna’nın işgal edilmesi niçiniyle Rusya vatandaşlığından çıktı

bencede

New member
T24 Dış Haberler

Rus milyarder bankacı ve teşebbüsçü Oleg Tinkov, Ukrayna’nın işgali niçiniyle Rus vatandaşlığından feragat ettiğini deklare etti.

Instagram hesabından bir paylaşımda bulunan Tinkov, “Rus vatandaşlığından çıkma sonucu aldım. Barışçıl komşusuyla savaş başlatmış ve günlük olarak pak insanları öldüren faşist bir ülke ile bağdaştırılamam” yazdı.

“Umarım öteki ünlü Rus iş insanları da benim üzere bu sonucu verir” diyen Tinkov, “Çünkü bu Putin’in rejimini ve iktisadını zayıflatacak, sonunda da yenilmesine sebep olacaktır” sözlerini kullandı.

Paylaşımında Rusya vatandaşlığını sonlandırdığını gösteren bir sertifika da paylaşan Tinkov, “Putin’in Rusyası’ndan nefret ediyorum, lakin bu delice savaşa açıkça karşı olan tüm Rusları seviyorum” yazdı.

54 yaşındaki Tinkov, 20 milyon müşterisi olan online Tinkoff Bankası’nı kurmuştu. Tinkov’a Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin akabinde Britanya yaptırım uyguladı.

Tinkov 2020 yılında ABD’de vergi kaçakçılığı yaptığı nedeni öne sürülerek tutuklandı ve çabucak sonrasında kefaletle özgür bırakıldı. Hür kaldıktan daha sonra milyarder bankacı Londra’da lösemi tedavisi gördü.

Milyarder, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini daha evvel de eleştirerek “delice savaş” olarak nitelendirmiş ve “katliamın son bulması için” Batı’ya harekete geçme daveti yapmıştı.

Tinkov, 2020 yılında bankadaki CEO’luk bakılırsavinden istifa etti. Tinkoff, kurucusunun savaşı eleştiren yorumlarıyla ortasına uzaklık koydu.