“Tarihin en büyük vergi sahtekarlığı” deniyordu; Almanya Başbakanı Scholz, “Cum-Ex” skandalına ait Hamburg Eyalet Meclisi Araştırma Komitesinde dinlen

bencede

New member
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkede “tarihin en büyük vergi sahtekarlığı” olarak nitelendirilen Cum-Ex skandalına ait Hamburg Eyalet Meclisi Araştırma Komitesinde dinlendi.

2011-2018 devrinde Hamburg Eyaleti Başbakanı olan Toplumsal Demokrat Partili (SPD) Scholz, skandalın aydınlatılması için kurulan araştırma komitesinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Milletvekilleri, Hamburg Eyaleti Başbakanı olarak Scholz’un vergi skandalına karıştığı belirtilen Hamburg merkezli Warburg Bankasına 47 milyon Euro’luk vergiyi geri ödemesini önlemeye yardım edip etmediğini ortaya çıkarmak istiyor.

Scholz, yaklaşık 3,5 saat süren toplantının akabinde yaptığı açıklamada, net sonuçları olan düzgün ve farklı bir oturum yapıldığını belirterek, “Mali idaresinin ve yönetimin kararları üzerinde siyasi bir tesir olmadı. Bu beyana karşı çıkan hiç bir olay yok.” dedi.

Kısa süren oturumda bahsin derinlemesine ele alınmasını güzel bulduğunu belirten Scholz, “Çok daha uzun süreceğini bekledim. Süratli ve çabuk geçmesi her şeyin masada olduğu gerçeğini gösteriyor. Buradan da net biçimde ‘hiç bir şey yoktu ve hiç bir tesir olmadı’ kararı çıkartılabilir.” sözünü kullandı.

Başbakan’dan “bilmiyorum, hatırlamıyorum” yanıtları

Alman basınındaki haberlere bakılırsa, Scholz, kurulda milletvekillerinin sorduğu sorulara sıkça “bilmiyorum” yahut “hatırlamıyorum” karşılıklarını verdiği ve rastgele ispatı olmayan zanların ve suçlamaların artık sonlanması umudunu taşıdığını söylemiş olduği aktarıldı.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Hamburg Eyaleti Milletvekili ve Araştırma Komitesi Üyesi Götz Wiese, olayın aydınlatılmasına hiç bir katkı sağlamayan Scholz’un “bir daha hafıza kaybı” yaşadığını belirterek, bunun hayal kırıklığı yaşattığını söz etti.

Köln Savcılığı, soruşturma yürütüyor

Hamburg Eyalet Meclisindeki Araştırıma Kurulunun yanı sıra Köln Savcılığı da soruşturma yapıyor.

Köln Savcılığı, geçen senelerda “Cum-Ex” olarak isimlendirilen süreçler yoluyla vergi kaçakçılığı kuşkusuyla Hamburg, Frankfurt ve Münih’teki çeşitli finans kurumlarının binalarında ve Scholz’un Maliye Bakanı olduğu devirde bakanlıkta aramalar yaptırmıştı.

Bu soruşturmada, eski SPD Federal Meclis Milletvekili ve Scholz’a yakın isimlerden Johannes Kahrs’ın bankadaki özel kasasında 200 bin Euro’nun üzerinde paraya rastlandığı ortaya çıkmış ve Scholz’un Hamburg Eyalet Başbakanlığı periyodunda kullandığı elektronik posta adresine gelen mesajlar incelenmişti.

Scholz’un Federal Meclis Maliye Komitesinde yaptığı açıklamalarda da Warburg Bankası ortaklarından Christian Olearius ile yaptığı görüşmelere ait çelişkili tabirler kullandığı ortaya çıkmıştı.

Alman basınındaki haberlerde, Scholz’un, Warburg Bankası ortaklarından Christian Olearis ile biroldukça sefer görüştüğü ve tavsiyelerde bulunduğu aktarılıyor.

Haberlerde, Scholz’un Olearius ile yaptığı toplantıdan daha sonra Hamburg maliyesinin Warburg Bankasının 47 milyon Euro’luk vergi iadesini ödemesini geciktirerek vakit aşımına uğramasına müsaade verdiği belirtiliyor. Lakin Warburg Bankasının bir yıl daha sonra Federal Maliye Bakanlığının baskısı üzerine 43 milyon Euro’yu ödediği tabir ediliyor.

Alman vergi uzmanlarının hesaplamalarına göre, “Cum-Ex” ile devlet hazinesi, 2005-2011 devrinde milyarlarca Euro ziyana uğratıldı.