Bencillik hastalığının adı nedir ?

Emir

New member
Bencillik Hastalığının Adı Nedir?

Hadi, hep birlikte biraz samimi olalım. Kendimizi bazen öyle bir yere koyuyoruz ki, kendi ilgi alanlarımız dışında hiç kimseyi göremiyoruz. Bazen iş dünyasında, bazen ilişkilerde, bazen de sadece bir film izlerken… "Kendi kendimi en iyi anlarım," dediğiniz an aslında neredeyse her şeyin başladığı yerdir. Evet, bencillikten bahsediyorum. Ama endişelenmeyin, bu yazının amacı sizi kötülemeye kalkmak değil. Hadi gelin, bencillik kavramını bir inceleyelim, hem de biraz eğlenerek.

Bencillik Nedir?

Bencillik, çoğu zaman kendini ön plana çıkaran, kendi çıkarlarını başkalarının önünde tutan bir davranış biçimi olarak karşımıza çıkar. Ancak, bencillik sadece kötü niyetli bir davranış değildir. Bazen de yanlış anlamalar sonucu, insanın kendini savunma içgüdüsünden kaynaklanabilir. Yani bir şekilde "benim haklarım" diye düşünmek, bencillik ile karıştırılabilir. Ama bu "ben" olayı ne kadar uzarsa, tehlike de o kadar artar.

Peki, gerçekten bencillik hastalığı var mı? Hani öyle "bencillikten ölmek" gibi bir şey söz konusu mu? İşte burada, psikologlar devreye giriyor ve bazı uzmanlar, "bencillik" ile narsisizm arasındaki farkları netleştiriyor. Narsisizm, bir kişinin kendi benliğini başkalarına karşı üstün görmesiyle ortaya çıkan bir kişilik özelliğidir, bencillik ise daha çok kişisel çıkarları göz önünde bulundurarak başkalarına karşı duyarsız olma halidir.

Erkekler ve Kadınlar Arasındaki Bencillik Farklılıkları: Klise mi, Gerçek mi?

Şimdi bir dakika durun, genellikle erkekler ve kadınlar arasında bencillik konusunda ne kadar büyük farklar olduğunu düşündünüz mü? Kadınlar duygusal, empatik ve başkalarını düşünmeye daha yatkın olabilirken, erkekler daha çözüm odaklı, stratejik ve bazen de kendilerini ön plana çıkaran bir tavır sergileyebilirler.

Kadınlar, başkalarını anlama konusunda gerçekten bir yetenek sergileyebilirler. Belki de empati kurmak, onların "bencillikten" uzaklaşmalarını sağlar. Ancak bazen, çok fazla empati, kişinin kendi ihtiyaçlarını göz ardı etmesine yol açabiliyor. Kadınlar, ilişkilerinde çok fazla kendini feda edebilen varlıklardır. Ve bazen, bu feda etme hali, bencilliğin tam tersi bir davranışa dönüşse de, başkalarını önemseme çabası, kendi sınırlarını zorlayabilir. Bu da onlara zaman zaman "bencillik" etiketini yapıştıran bir bakış açısına yol açabilir.

Öte yandan, erkekler bazen çözüm odaklı düşünürler. Problemi çözmeye çalışırken, başkalarını düşünmeyi unutarak daha fazla "ben" odaklı olabilirler. Erkeklerin, bir problemi çözme konusunda gösterdikleri stratejik yaklaşımlar bazen bencillik gibi algılanabilir. Ancak, aslında bir çözüm önerdiklerinde ve başkalarının duygusal yanlarını göz ardı ettiklerinde, çoğu zaman amacın sadece çözüm sağlamak olduğunu unuturuz.

Peki, bu farklar ne kadar doğru? Her bireyin bencillik anlayışı ve yaklaşımı farklıdır. Cinsiyet temelli yaklaşımlar bu durumu şekillendirirken, aslında çoğu zaman daha fazla bireysel farklar ön plana çıkmaktadır. Kadınların ve erkeklerin bencillik şekli, kültürel faktörlere, kişilik özelliklerine ve hatta bireysel deneyimlere bağlı olarak değişir.

Bencillik ve Toplum: Kişisel mi, Toplumsal mı?

Bencillik yalnızca bireysel bir özellik mi yoksa toplumsal bir hastalık mı? Herkes kendi dünyasında bir şekilde bencillik yapıyorsa, o zaman aslında bu, toplumun bir normu haline gelmiş olabilir mi? Sosyal medya, kapitalizm, hızla değişen bir dünyada, insanlık olarak daha bireyselci bir hale geldik. Kendimizi, kendi çıkarlarımızı savunarak tanımlamak daha kolay oldu.

Ve işte bu, bencillik hastalığını daha karmaşık hale getiriyor. Kendini "ilk ben" olarak tanımlamak, toplumsal normlara karşı bir isyan mı, yoksa sadece basit bir hayatta kalma stratejisi mi? Belki de hepimiz benciliz, ama bu dünya, bencilliği o kadar normal hale getirdi ki, farkında bile değiliz.

Bence burada asıl soru şu: Bencillik, yalnızca kendi çıkarlarını savunmanın bir sonucu mudur, yoksa gerçekten başkalarının zararına mı işliyor? Yani, kişi kendi çıkarlarını savunduğunda başkalarını zor durumda bırakmıyorsa, buna bencillik diyebilir miyiz?

Bencillikten Nasıl Kurtulabiliriz?

İlk adım, farkındalık. Evet, "Bencillik hastalığı" dediğimizde, ilk başta büyük bir korku ve çekince ortaya çıkabilir. Ama aslında herkesin içinde biraz bencillik vardır. Bu hastalıktan kurtulmak için birincil adım, bu hastalığın farkında olmak ve kendi bencillik eğilimlerimizi tanımaktır.

Farkındalıkla birlikte, başkalarını düşünme becerisini geliştirmek önemli bir adımdır. Kendimizi çok fazla önemsemeden, empati yaparak başkalarının ne hissettiğini anlamaya çalışmak, bencillikten kurtulmanın en etkili yollarından biridir. Bir şeyleri çözmek yerine, bazen sadece dinlemek de bencilliği azaltabilir.

Sonuç: Bencillik Hepimizin İçinde Var!

Bencillik bir hastalık mı? Belki evet, belki hayır. Ancak bu, toplumumuzda yaygın bir özellik. Hem kadınlar hem de erkekler, farklı şekillerde bencil olabilirler. Ama bencillikten kurtulmak, sadece kendimizi değil, başkalarını da düşündüğümüz bir yaklaşım geliştirmekle mümkün olabilir. Sonuçta, hepimiz bazen kendimize odaklanmalıyız, ama bunu yaparken başkalarını da unutmamalıyız.

Şimdi soruyorum: Peki sizce bencillik sadece kötü bir şey mi? Birçok durumda insanın hayatta kalması ve başarıya ulaşması için bencil olmak gerekli değil mi? Bu sorularla baş başa bırakıyorum sizi!