Biden: ABD’de kürtaj hakkı çabası bitmedi

bencede

New member
ABD Lideri Joe Biden ülkesinde kürtaj hakkı uğraşının bitmediğini söylemiş oldu. Biden, Kongre’ye, kürtaj hakkını federal maddelerle muhafaza altına alma daveti yaptı. Fakat son orta seçimler daha sonrası Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde ettiğinden bu imkansız görünüyor.



Biden Pazar günü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün Roe v. Wade sonucunın 50. yıldönümünü kutlamalıydık. Lakin Cumhuriyetçiler bayanların kendi sıhhat hizmetleriyle ilgili kararlarını verme haklarına karşı savaş yürütüyor. Fakat bu çaba bitmedi” tabirlerini kullandı.


ABD’de tüm bayanlar 22 Ocak 1973’te Yüksek Mahkeme’nin aldığı tarihi kararla kürtaj hakkı kazanmıştı.



Hakimlerin, bayanların hamileliklerini sonlandırma haklarının ABD Anayasası’yla güvence altında olduğu tarafında aldıkları sonucu, ülkede sivil haklar tarihine, davacı ve savcının isimlerine atıfla “Roe Wade’e karşı” olarak geçmişti.



Yüksek Mahkeme geçen yıl 50 yıl evvelki sonucunı iptal etmiş, kürtajı ABD’de anayasal hak olmaktan çıkarmıştı.



İptal sonucu daha sonrası 10’dan fazla eyalette kürtaj bir daha yasaklanmıştı.



ABD’de dün bayan örgütleri ülke çapında yürüyüşler düzenledi.



Kürtajı yasaklayan eyaletlerden Florida’da konuşan ABD Lider Yardımcısı Kamala Harris, kürtaj hakkının ülke çapında hücum altında olduğunu söylemiş oldu.


Biden idaresinin sonucuyla Amerikan Besin ve İlaç Dairesi üç hafta evvel birinci kere ABD’de bir kürtaj hapının eczanelerde satılmasını onaylamıştı.



Başkan Biden, Başkanlık Kararnameleriyle kürtaj hakları konusunda ilerleme kaydetmeye çalışıyor.



Biden’ın tabiplerin kürtaj ilaçları yazabilmesine imkan sağlayacak bir kararnameyi yakında imzalaması bekleniyor.
 
Üst