Çin’de sokaklar ve üniversitelerde Covid kısıtlaması protestoları: “Özgürlük istiyoruz”

bencede

New member
Covid-19’un birinci ortaya çıktığı Çin’de rekor olay sayıları kaydedilirken ülkenin dört bir yanında vatandaşlar uygulanan sıkı Covid kısıtlamaların akardı sokağa çıktı. Neredeyse üç yıldır “sıfır Covid politikası” sürdüren Çin’de sokaklar ve üniversite yerleşkelerinde aksiyonlar yapıldı.

The Guardian’da yer alan habere nazaran, Twitter’a yansıyan imgelerde Şangay’da sokağa çıkan ve Covid kısıtlamalarına reaksiyon gösteren kalabalığın Komünist parti ve Devlet Lideri Şi Cinping’in bakılırsavden ayrılmasını talep ettiği görüldü.

Sosyal medyaya yansıyan öteki bir manzarada ise insanların “PCR testine hayır. Özgürlük istiyoruz” dediği görüldü.

Çin’de baskıcı idare niçiniyle sokak protestolarının ender olduğu, genelde insanların toplumsal medyada örgütlendiği belirtilirken geçen hafta Urumqi kentinde 10 kişinin ömrünü kaybettiği yangında da insanların Covid kısıtlamalar niçiniyle kaçamadığı suçlaması yapıldı.

Çin toplumsal medya platformu Weibo’da paylaşılan lakin sonrasındasında silinen görüntüler Çin’de kimi üniversite yerleşkelerinde de kısıtrlamalara karşı aksiyonlar düzenlendiği tepsin edildi.

Çin, Covid salgınının başından bu yana “sıfır Covid” siyaseti kapsamında tertipli test zaruriliği ve olay çıkması durumunda bölgenin karantinaya alınması üzere tedbirleri sürdürüyor.
 
Üst