Hollandalı bakan Katar Emiri’nin yanında gökkuşağı renkli kol bandı takacak mı?

bencede

New member
Dünya Kupası’nda Salı günü Katar ile Hollanda içinde oynanacak müsabaka, “her türlü ayrımcılığın yanı sıra Katar’daki LGBTİ+ hakları ihlallerini protesto etmek için” düzenlenen OneLove (Aşk birdir) tartışmasını bir daha alevlendirdi.

Maçı Katar Buyruğu Tamim bin Hamad el Tani ile bir arada onur tribününde izleyecek olan Hollanda Spor Bakanı Conny Helder‘in, daha evvel Almanya ve Belçikalı bakanların yaptığı üzere, gökkuşağı renkli kol bandı takıp takmayacağı merak ediliyor.

Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu (KNVB), bunun “provokasyon olacağını” savunarak, bakanın “OneLove” yazılı gökkuşağı renkli kol bandı takmasına karşı çıkıyor. Spor severlerin dikkatini çekebilmek emeliyle başlatılan ve Avrupa’daki birfazlaca ülke futbol federasyonu tarafınca desteklenen “OneLove” kampanyası, Katar’daki göçmen emekçi sömürüsü ve LGBTİ+ aksisi yasalar niçiniyle Dünya Kupası öncesi bir daha gündeme geldi.

Aralarında İngiltere ve Hollanda’nın da bulunduğu yedi Avrupa ülkesinin futbol grubu kaptanları, Katar’da maçlara “OneLove” yazılı gökkuşağı rengindeki pazubandı ile çıkma sonucu almıştı. Lakin Dünya Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) idaresi, bunu yapan kaptanların maçın başında sarı kart bakılırsaceği uyarısı üzerine, futbol grupları geri adım attı.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, FIFA Lideri Gianni Infantino‘nun yanında, gurur tribününde maç izlerken, gökkuşağı renkli kol bandı ile oturarak ayrımcılık zıddı kampanyaya takviye verdi.

Şimdi gözler, kampanyanın öncülerinden Hollanda’da. Salı günü, Dünya Kupası A Kümesi’nde Hollanda ve Katar karşı karşıya gelecek. Katar Buyruğu el Teşhis, FIFA Lideri Infantino ve Hollanda Spor Bakanı Conny Helder ile El Beyt stadının erdem tribününde maçı izleyecek.

Hollanda kamuoyu, Almanya ve Belçikalı bakanlar üzere, Helder’in de OneLove kampanyasına dayanak verip vermeyeceğini merak ediyor. Helder geçen hafta, gökkuşağı renkli kol bandı takmayı düşündüğünü söylemişti. Fakat Hollanda Futbol Federasyonu, bunun hakikat olmayacağını düşünüyor.

KNVB Genel Sekreteri Gijs de Jonge, Katar Emiri’nin yanında bu kol bandını takmanın “gayet provokatif” olacağını düşünüyor. Federasyon yöneticisi Marianne van Leeuwen, OneLove kampanyasının ardında olduklarını fakat kışkırtmadan kaçınmak için Katar maçı öncesi kol bandı yerine rozet takacaklarını söylemiş oldu.

Amaçlarının gereksiz kışkırtmadan kaçınmak olduğunu vurgulayan Hollandalı yönetici, “Gereksiz kışkırtma sizi hiç bir yere götürmez, tersine karşıt tepebilir” dedi.

Hollanda’nın birinci açık eşcinsel hakemi John Blankstein Vakfı ile LGBTİ+ bireylerin kabulü için gayret harcayan Feyenoord taraftar kümesi Pink Comrades (Pembe Yoldaşlar), federasyon ve hükümetin tavrını “cesaretsiz ve iki yüzlü” olarak kıymetlendiriyor.

Federasyonun, FIFA’nın tehditlerine boyun eğdiğini savunan Pembe Yoldaşlar üyesi Paul van Dorst, ulusal ekiplerin OneLove kol bandı niçiniyle kaptanların sarı kart görmesini göz alması durumunda, uğraşın farklı boyutlara ulaşacağını vurguluyor.

John Blankstein Vakfı’ndan Karin Blankstein de, haber portalı Nu.nl’ye yaptığı açıklamada, İrlanda maçı öncesi alanda diz çöken İngiltere Ulusal Kadrosu oyuncuları ile Almanya ve Belçikalı bakanların haline işaret ediyor. Blankstein, “Onların bir şeyler yapacak yürekleri var. Biz neredeyiz?” diye soruyor.

Uluslararası Af Örgütü Sözcüsü Ruud Bosgraaf da, bu mevzuda asıl cürümlünün FIFA ve Katar idaresi olduğunu vurguluyor. Fakat Bosgraaf, federasyonların, FIFA’nın sarı kart tehdidine boyun eğmesini de eleştiriyor.

Hollanda Futbol Federasyonu, “gereksiz kışkırtmadan kaçınmak için” mevzuyu büyütmeme yoluna giderken, futbolcular daha farklı düşünüyor. Hollanda Ulusal Grubu oyuncularından Marten de Roon, Senegal galibiyeti daha sonrası Twitter’dan paylaştığı iletisinde, değişik bir formülle kampanyaya dayanak verdi.

De Roon, paylaştığı fotoğrafta, maç daha sonrası sevinç gösterisi yapan ekip arkadaşlarının kollarına photoshop uygulaması ile OneLove yazılı kol bandı taktı. Hollandalı futbolcu, bunu öbür kadro arkadaşları ile konuşup, onların da onayını alarak yaptığını söylemiş oldu.
 
Üst