İran’da ahlak polisi ve ‘örtünme yasası’ aykırısı protestolar 15 kente yayıldı; internet kesildi

bencede

New member
T24 Dış Haberler

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin “örtünme kurallarına uymadığı” nedeni öne sürülerek ‘ahlak polisi’ tarafınca gözaltına alındıktan daha sonra ölmesiyle başlayan protestoları dağıtması için sokaklara polisler gönderildi. Protestolar, çarşamba akşamı itibariyle en az 15 kente yayıldı.

Protestolar sürerken İran’da kimi bölgelerde internetin kesildiği ve İran IP’li Instagram hesaplarına erişimin engellendiği yazıldı.

Kamu yayıncısı IRNA’nın aktardığına nazaran Telekomünikasyon Bakanı İsa Zarepur, ”Çeşitli yerlerde ve vakit içinderda süreksiz kısıtlamalar olacak” dedi.

Devlet medyası, polisin salı akşamı bin kişiyi bulan kalabalıkları dağıtmak için biber gazı kullandığını ve tutuklamalar yaptığını yazmıştı. IRNA, protestocuların güvenlik güçlerine taş attığını ve polis otomobillerini yaktığını tez etti.

Ölü sayısının 7’ye yükseldiği argüman ediliyor

Yerel medyaya bakılırsa Emini’nin vefatından daha sonra İran’ın çeşitli kentlerinde başlayan başörtüsü yasası ve ahlak polisi aksisi protestolarda şu ana kadar en az 7 kişinin öldüğü düşünülüyor.

Kürdistan eyaleti merkezli insan hakları kümesi Hengaw, protestolarda ayrıyeten 450 kişinin yaralandığını ve 500 kişinin tutuklandığını tez etti. The Guardian, sayıları bağımsız olarak teyit edemediklerini söz etti.

Kadınlar başörtülerini yakıyor

Protestolarda bayanlar başörtülerini yakmaya başladı.

BBC’nin aktardığına göre Sari kentinde bayanlar, sokakta yakılan ateşe başörtülerini attı ve dans etti. Etrafta toplanan protestocular, başörtülerini yakan bayanlar için tezahürat yaptı ve alkış tuttu

Tahran’daki harekette protestoculardan biri trafikteki otomobillerden birinin üzerine çıkarak başörtüsünü yaktı. Etraftakiler otomobilin üzerinde başörtüsünü yakan bayanı alkışladı.
 
Üst