Katı hal dönüşlü kuantum bilgisayarların geliştirilmesi için ihale çağrısı

Hasan

New member
Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin (DLR) kuantum hesaplama girişiminin bir parçası olarak, prototipler dört yıl içinde geliştirilecek. kuantum bilgisayar farklı mimariler inşa edilebilir. DLR, iki alt projeli başka bir ihale çağrısı yayınladı. İlk alt proje, bir yıl içinde hazır olacak, eğitim amaçlı taşınabilir bir göstericiyi içermektedir. İkinci alt projede, kuantum işlemci tabanlı bir prototip katı hal dönüşleri geliştirildi ve inşa edildi. Sistem birkaç aşamada 50’ye genişletilecek kübitler veya daha fazlası genişletilecek. Reklamı yapılan proje üç buçuk yıl sürecek.

Döndürmeler aritmetik yapı taşları haline gelir

Kuantum hesaplama konusu, gelişimin farklı aşamalarında rol oynayan çok çeşitli teknolojik yaklaşımlarla hızla gelişmektedir. Sonraki uygulamalar için hangi kavramların en uygun olduğu hala belirsizdir. Bu nedenle, DLR geniş bir şekilde konumlandırılmıştır ve birkaç teknolojik yaklaşımı takip eder. Bu aynı zamanda katı hal dönüşlerine dayalı kuantum bilgisayarları da içerir.

Bireysel dönüşler, kübit görevi görür ve lazerler, mikrodalgalar veya radyo dalgaları kullanılarak manipüle edilebilir. Döndürme sistemleri örneğin içinden geçirilebilir. boşluklar kristallerde, ile kuantum noktaları veya diğerlerindeki yapılarla yarı iletken malzemeler fark etmek. Bu tür katılardaki iki kübitin birbiriyle etkileşime girmesine izin vermek için, kübitler birbirinden örneğin birkaç nanometre mesafeye yerleştirilir. Bir kübit, diğerlerinin dönüşlerini “hisseder” ve komşularından etkilenir.

DLR Quantum proje lideri Dr. Karla Loida, “Yarı iletken malzemelerdeki bu tür kübitler umut verici özellikler gösteriyor. Ek olarak, son yıllarda yarı iletken endüstrisinde çok büyük ilerlemeler kaydedildi. Mevcut altyapı, araştırmadan uygulamaya teknoloji transferini hızlandırıyor” diye açıklıyor. Hesaplama Girişimi. “Ancak, işleyen bir kuantum bilgisayarı, kübitlerin üretiminde ve konumlandırılmasında hala gelişmiş hassasiyet gerektiriyor. Bu, bu projenin bir parçası olarak endüstriyel ortak tarafından sağlanacak.”

Rekabetçi bir süreçte ihalenin verilmesi

DLR, geliştirme çalışmalarını birlikte ilerletmek için DLR Quantum Computing Initiative’deki (QCI) şirketleri, start-up’ları ve diğer araştırma kurumlarını içerir. DLR’ye bunun için Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı (BMWK) tarafından kaynak sağlandı ve şirketlere rekabetçi bir süreçte büyük ölçekli sözleşmeler verdi. Son zamanlarda, iyon tuzaklarına dayalı prototip kuantum bilgisayarların inşası için beş sözleşme verildi. Bu siparişlerin toplam hacmi 208,5 milyon Euro’dur.

Mevcut teklif çağrısı, kuantum hesaplama için yedinci çağrıdır. DLR, Hamburg ve Ulm’daki inovasyon merkezlerinde odalar sunmaktadır.

Katılım için başvurular 16 Ocak 2023 tarihine kadar yapılabilecek.