Metanolden sürdürülebilir gazyağı için yeni süreç

Hasan

New member
Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR), M2SAF (Metanolden Sürdürülebilir Havacılık Yakıtlarına) araştırma projesinde, büyük ölçekli sürdürülebilir gazyağı üretimi için bir süreç geliştirmede endüstriyi destekliyor. Başlangıç malzemesi metanoldür. Bu, büyük miktarlarda mevcut olması avantajına sahiptir. Ayrıca metanol iklim dostu bir şekilde üretilebilir ve küresel lojistik mevcuttur.

Yeni teknoloji doğrudan mevcut üretim zincirlerine ve endüstriyel süreçlere entegre edilebilir. Bu, Havacılık için Sürdürülebilir Yakıtlara (SAF) hızlı geçişi kolaylaştırır.

Daha az CO2 ve daha az kirletici

Hava trafiği dünya çapında büyüyor. Uçakların iklim üzerindeki etkisinin üçte biri CO’dan kaynaklanmaktadır.2-Emisyonlar neden oldu. Üçte ikisi sözde CO olmayan2-Etkileri. Bunlar, kirleticilerin emisyonunu ve kontraillerin etkisini ve sonuçta iklim üzerindeki cirrus bulutlarını içerir.

M2SAF araştırma projesinde, DLR ve dört sanayi şirketi, metanol bazlı sentetik kerosen için çeşitli üretim süreçlerini test ediyor. Önceki sürdürülebilir yakıtların aksine, sentetik gazyağı artık geleneksel, fosil gazyağı ile karıştırılmak zorunda değildir. Bu, uçağın yüzde 100 sürdürülebilir yakıtla yakıt ikmali yapmasını sağlar.

Araştırmacılar, drop-in yakıtlar ve drop-in olmayan yakıtlar olarak adlandırılan iki yakıt çeşidini araştırıyorlar. Drop-in SAF, günümüzün tüm uçak filosu için uygun olmalıdır. Uçakta ve altyapıda değişiklik yapılmadan doğrudan kullanılabilir.

İkinci yakıt varyantı olan damlatmayan SAF ile kurum emisyonları da yaklaşık üçte iki oranında azaltılır. Bu, CO olmayan2– Drop-in varyantına kıyasla etkileri önemli ölçüde daha fazla azaltın. Bunu yapmak için DLR araştırmacıları, sentetik kerosenin bileşimini optimize etmek için özel bir yakıt tasarımı kullanıyor. DLR Yanma Teknolojisi Enstitüsü’nden Prof. Andreas Huber, “Bu, yalnızca modern uçaklar için uygun olsa da, geleceğin iklim açısından optimize edilmiş yakıtlarına doğru hala önemli bir adımdır.”

M2SAF projesinde, ilgili kişiler yeni yakıtlar için çeşitli üretim adımlarını optimize ediyor. Amaç, üretim sırasında CO2 emisyonlarını mümkün olduğunca düşük tutmaktır. Bir sonraki adımda, bir pilot tesisin inşaatı planlanmaktadır.

Proses mühendisliği ve onayında DLR uzmanlığı

ASTM International’ın (American Society for Testing and Materials) bir üyesi olarak, DLR Yanma Teknolojisi Enstitüsü, yakıtların uygun hale getirilmesi konusundaki uzmanlığını projeye onay için getiriyor. DLR bilim adamları, yanma odası testlerinde yeni yakıtları araştırıyor ve yanma işlemlerini bilgisayarda simüle ediyor. Ön eleme adı verilen farklı yakıt bileşimlerinden ön seçim yaparken, yakıtları değerlendirmek ve müteakip onay için optimize etmek üzere yenilikçi makine öğrenimi modellerini kullanırlar.

Uzun yıllara dayanan tecrübesiyle DLR Teknik Termodinamik Enstitüsü, çeşitli üretim süreçlerinin geliştirilmesini desteklemektedir. Teknik süreçlerin teknik, ekonomik ve ekolojik analizi, sentetik yakıtların endüstriyel ölçekte gelecekteki üretimi için tahminler sağlar.