Rusya ve Ukrayna içinde işgalin başından bu yana en geniş kapsamlı esir takası gerçekleşti

bencede

New member
T24 Dış Haberler

Ukrayna, Rusya’yla esir takası kapsamında 215 Ukraynalı ve yabancı vatandaşın hür bırakıldığını deklare etti. Rusya ise Vladimir Putin’in yakını olan eski Ukrayna milletvekili Viktor Medvedchuk dahil olmak üzere 55 mahkumun özgür bırakıldığını deklare etti.

The Guardian’da yer alan habere göre, Ukraynalı yetkililer Rus güçlerinin elindeki 215 Ukraynalı ve yabancı vatandaş esirin özgür bırakıldığını duyurdu.

Serbest bırakılan Ukrayna tarafı savaşçı ve askerler içinde, Mariupol kentinde Azovstal çelik fabrikasında sığınırken Rus güçleri tarafınca yakalananların olduğu da açıklandı.

Ukrayna ise buna karşılık Rusya’ya 55 kişi teslim etti. Rusya’ya teslim edilenler içinde Ukrayna başkanı Volodimir Zelenski’nin “vatana ihanetle” suçladığı, Putin’in yakını eski Ukraynalı milletvekili Viktor Medvedchuk da yer aldı.

Esir takası, Ukrayna’nın Çernihiv kentinde gerçekleşti.

Ankara ve Riyad’dan arabuluculuk açıklamaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Salı günü Amerikan PBS kanalına verdiği röportajda 200 kişilik esir değişimi görüşmelerinde Türkiye’nin değerli bir rol oynadığını söylemişti. Çarşamba günü de New York’taki Türkevi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada “Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenski ile yürüttüğüm diplomasi trafiği kararında Rusya ve Ukrayna içinde 200 savaş esirinin mübadelesi bugün yapıldı” dedi.

Suudi Arabistan’tan da esir takasına ait yapılan açıklamada Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın arabulucuğu kararında Rusya’nın 10 yabancı ülke vatandaşını hür bıraktığı duyuruldu.

Rusya’nın Ukrayna’da 24 Şubat’ta başlatmış olduğu işgalden bu yana en geniş kapsamlı esir takası gerçekleşmiş oldu.
 
Üst