Türkiye lisans diploması Ingiltere'de geçerli mi ?

Irem

New member
Türkiye Lisans Diploması İngiltere’de Geçerli Mi? Bir Eleştirel Değerlendirme

Merhaba arkadaşlar, bu yazıyı yazmaya başlarken aklımda birkaç soruyla oturdum. Hepimizin hayatında bir noktada "Yurt dışında eğitim almak ya da çalışmak istiyorum, peki ya diplomam?" sorusu kesinlikle akla gelmiştir. Bu yazıda özellikle Türkiye lisans diplomasının İngiltere’de geçerli olup olmadığını ele alacağım. Benim de bu konuda çeşitli gözlemlerim ve deneyimlerim oldu, belki sizlerin de benzer deneyimleri vardır. Biraz derinlemesine bakmak, hem güçlü hem de zayıf yönleriyle değerlendirmek istiyorum.

Türkiye’de lisans diploması almak ve ardından yurt dışında, özellikle de İngiltere’de kariyer yapmak isteyenlerin sayısı her geçen yıl artıyor. Ancak, işin içine diplomaların geçerliliği ve tanınabilirliği girdiğinde işler biraz karmaşıklaşabiliyor. Bu yazımda, kişisel gözlemlerimi ve araştırmalarımı birleştirerek, Türkiye lisans diplomasının İngiltere’deki geçerliliğini sorgulamak istiyorum.

Lisans Diploması ve Yurt Dışı Fırsatları: Başlangıçtaki Sorunlar

İlk olarak şunu söylemeliyim ki, Türkiye’deki üniversiteler genellikle yüksek kaliteli eğitim verse de, yurtdışında tanınma konusunda bazen ciddi sorunlarla karşılaşılıyor. Bu durum, bir Türkiye diplomalı kişinin İngiltere'de hangi alanda iş bulabileceği ya da eğitimini sürdürebileceği konusunda büyük belirsizlikler yaratabiliyor.

Örneğin, Türkiye'deki üniversiteler genellikle devlet denetiminden geçiyor ve YÖK tarafından akredite ediliyor. Ancak, İngiltere’deki bazı işverenler ve akademik kurumlar, özellikle de üniversitelerin global sıralamalarına bakıyorlar. Bu da, Türkiye’deki üniversitelerin bazılarını "yetersiz" olarak değerlendiren bir yaklaşımı doğurabiliyor. Ancak, her Türkiye üniversitesi ya da bölümü için aynı şey geçerli değil.

Erkeklerin Stratejik Perspektifi: Hangi Alanlarda Tanınıyor?

Erkeklerin genellikle daha stratejik ve çözüm odaklı düşündüğünü gözlemlemişimdir. Bu nedenle, Türkiye'deki lisans diplomasının İngiltere’de geçerliliği, genellikle sektöre ve alana göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, mühendislik, bilgisayar bilimleri ve finans gibi sektörler, Türkiye’de aldığınız bir lisans diplomasını İngiltere’de geçerli kılmak için daha uygun olabilir.

İngiltere’nin, mühendislik ve teknoloji alanlarında dünya çapında ün kazanan üniversiteleri olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak Türkiye’de mühendislik ve teknoloji alanında eğitim almış biri, özellikle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) denkliği almış bir diplomayla İngiltere'deki bazı şirketlerde kolaylıkla iş bulabilir. 2021’de yapılan bir araştırma, Türkiye’de mühendislik bölümlerinden mezun olanların İngiltere’deki teknoloji firmalarına başvuru süreçlerinde daha az engelle karşılaştığını gösteriyor (Kaynak: British Council, 2021).

Öte yandan, sosyal bilimler gibi daha niche alanlar, bazı İngiltere işverenleri için daha az tanınabilir olabiliyor. Bu da erkeklerin daha çok mühendislik ve teknoloji gibi stratejik alanları tercih etmelerine neden oluyor. Teknolojik gelişmelerin öne çıktığı bir dünyada, bu alanlarda alınan diplomaların geçerliliği daha yüksek olabilir.

Kadınların Empatik Yaklaşımı: Eğitim ve İlişkilerde Tanınabilirlik

Kadınların eğitimde genellikle daha empatik ve ilişki odaklı bir yaklaşım sergilediğini söyleyebiliriz. Bu noktada, kadınların Türkiye lisans diplomasının İngiltere’deki geçerliliği konusunda odaklandıkları daha geniş bir perspektif olabilir. Özellikle eğitim, psikoloji, sosyal hizmetler ve insan kaynakları gibi alanlarda, kadınların lisans diplomalarının geçerliliği de önemli bir soru.

İngiltere’de sosyal hizmetler ve psikoloji gibi meslekler oldukça önemli ve genişleyen alanlar arasında. Ancak burada önemli olan, Türkiye'deki üniversitelerin bu alanlarda ne kadar uluslararası kabul gördüğü. Örneğin, İstanbul Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi gibi köklü üniversiteler, özellikle sosyal bilimler alanında yüksek standartlara sahip. Yine de, psikoloji ve eğitim gibi alanlarda, diplomaların İngiltere'de daha çok belirli akreditasyon süreçlerinden geçmesi gerekebilir. İngiltere’de özellikle üniversiteler, eğitim almak isteyen uluslararası öğrencilere yönelik belirli akreditasyonlar ve süreçler sunmaktadır. Bu noktada kadınların bu alanlardaki eğitimde daha fazla tercih ettiği diplomalar, İngiltere'deki bazı bölümler tarafından daha fazla tanınabilir.

YÖK Denkliği: Türkiye Lisans Diplomalarının İngiltere’deki Tanınabilirliği

Türkiye’den alınan bir lisans diplomasının İngiltere’de geçerliliği, büyük ölçüde YÖK denklik sürecine bağlıdır. YÖK, Türkiye’deki üniversitelerin verdiği diplomaların uluslararası alanda tanınmasını sağlamak için gerekli düzenlemeleri yapmaktadır. Ancak, her diplomada bu süreç başarılı olmayabilir. Bu noktada önemli olan, lisans diplomasının YÖK tarafından tanınması, ardından İngiltere’deki akreditasyon süreçlerinden geçmesi gerektiğidir.

Bazı üniversiteler, Türk üniversitelerinin verdiği diplomanın geçerli olabilmesi için, özel başvurular veya ilave belgeler talep edebilmektedir. Bu nedenle, belirli bir Türkiye üniversitesinin diplomasının geçerliliği, o üniversitenin tanınırlığına ve akademik standartlarına göre değişir. Ayrıca, özellikle yüksek lisans ve doktora gibi ileri düzey eğitimlerde, Türkiye diplomasının kabulü daha fazla sorgulanabilir.

Sonuç: Türkiye Lisans Diploması İngiltere’de Geçerli Mi?

Sonuç olarak, Türkiye lisans diplomasının İngiltere’deki geçerliliği karmaşık ve çok faktöre dayalı bir konu. Hangi alanda eğitim aldığınız, Türkiye üniversitesinin uluslararası tanınırlığı, YÖK denklik süreci ve İngiltere’deki akreditasyon süreçleri bu geçerliliği belirlemede önemli rol oynamaktadır. Erkeklerin daha çok mühendislik ve teknoloji gibi stratejik alanları tercih etmeleri, kadınların ise sosyal bilimler ve insani alanlarda eğitim almaları bu süreci etkileyen farklı perspektiflerdir.

Sizce Türkiye’deki lisans diplomasının İngiltere’de geçerliliği hakkında başka hangi faktörler önemli? Türkiye'den aldığınız diplomanın İngiltere'de tanınması konusunda deneyimleriniz neler? Hadi, forumda bu konuda düşüncelerinizi paylaşın, hep birlikte tartışalım.