Uydu üzerinden internet erişimi bugün kolayca mevcuttur.

Hasan

New member
Bilgi toplumumuz bir zorlukla karşı karşıya: zamanımızın teknik başarılarından yararlanabilmemiz için, sürekli artan miktarda verinin dünya çapında daha hızlı iletilmesi gerekiyor. Ancak bu arada, bu konuların ve hedeflerin yalnızca karasal altyapı ile gerçekleştirilemeyeceği anlaşıldı. Alçak Dünya yörüngesindeki mega takımyıldızlardan yer sabit yörüngedeki VHTS uydularına kadar çeşitli konfigürasyonlarındaki uydu, yer tabanlı altyapıyı tamamlamak için çok çeşitli olanaklar sunuyor. Uydular, belirli koşullar altında karasal çözümlere göre bile avantajlara sahiptir. Almanya’da düzenlenen 6. Ulusal Uydu İletişimi Konferansı’nda 300’den fazla katılımcı, bunları ve dijital iletişim ağımızı tasarlamanın diğer yönlerini tartışıyor. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin (DLR) uzay yönetimi, 14 ve 15 Mayıs 2019 tarihlerinde Bonn’da düzenlenen iki günlük konferansa davet edildi. DLR Uzay İdaresi Uydu İletişim Departmanı Başkanı Dr. Roland Wattenbach, bir röportajda konferansın odak noktalarını açıklıyor.

Bu, DLR Uzay İdaresi’nin davet ettiği, uydu iletişimine ilişkin altıncı ulusal konferanstır. Fuar katılımcıları arasında Airbus ve OHB gibi uluslararası şirketlerin yanı sıra Münih’teki Federal Silahlı Kuvvetler Üniversitesi gibi küçük, bölgesel şirketler ve bilimsel kurumlar yer alıyor. Bu, bir uzay konumu olarak Almanya hakkında ne söylüyor?

dr Roland Wattenbach: Konferans, yalnızca halk tarafından neredeyse hiç fark edilmeyen bir alan olan uydu iletişimi konusuna adanmıştır. Buna rağmen, önde gelen şirketlerden ve bilimsel enstitülerden yaklaşık 300 çalışan, yeni teknolojik gelişmeleri tartışmak için her iki yılda bir buluşuyor. Konferans sadece deneyim alışverişinde bulunmaya değil, aynı zamanda ağ kurmaya ve birlikte çalışmaya da hizmet ediyor.

Yeni 5G mobil iletişim standardı, kapsamın genişliği ve kalitesine ilişkin yüksek beklentilerle ilişkilidir. Öte yandan, 4G her yerde mevcut değil. Uydular, Almanya’da dijital bir altyapı oluşturmada nasıl bir rol oynayabilir?

dr Roland Wattenbach: Uydular, dijital altyapının genişlemesini tamamlayacak. Uydu iletişim teknolojilerinin fiber optik genişlemenin yerini alması amaçlanmamıştır. Ancak genişlemenin önümüzdeki on yılın ortasına kadar sonuç vermeyeceği alanlarda veya afet durumunda veya yüksek güvenlik gereksinimlerinin olduğu yerlerde uydu her zaman bir alternatif olacaktır. Çünkü nerede olursanız olun anında kullanılabilir.

Konferansın ana konularından biri de genişbant genişlemesi. Kırsal alanlarda her iki haneden biri 50 Mbit/s’den daha az hız ile yetinmek zorundadır. Genişleme, en azından sınırlı inşaat mühendisliği kapasiteleri nedeniyle yavaş ilerliyor. Uydular geniş bant genişlemesini nasıl destekleyebilir?

dr Roland Wattenbach: Sağlanan önemli fonlara rağmen, Almanya’daki genişbant genişlemesi umulduğu kadar hızlı ilerleyemeyecek. Önümüzdeki on yılın ortasına kadar hanelerin yüzde 98’inin hızlı internete sahip olacağı söylense bile, hala internetsiz yaşamak zorunda kalacak bir milyondan fazla vatandaş var. Uydunun yardımcı olabileceği yer burasıdır. Uydu üzerinden internet erişimi artık anında mümkün ve maliyeti uygun. Uydular zaten 50 Mbit veri hattı sunuyor ve birkaç yıl içinde 100 Mbit’e de ulaşılacak.

Anahtar Kelime “Nesnelerin İnterneti”: Ağa bağlı buzdolaplarını ve uzaktan kumandalı ısıtma sistemlerini bugünden evinize getirebilirsiniz. Gelecekte, ağ oluşturma konusunda çok daha katı gereksinimler getirilecektir. Nesnelerin İnterneti uydular olmadan düşünülebilir mi?

dr Roland Wattenbach: Uydu iletişiminin uygun altyapıyı sağlayabileceği çok sayıda uygulama var. Nesnelerin İnterneti normalde yüksek veri hızları gerektirmez. Ev ortamında defalarca örnek gösterilen uygulamalarda uydu kesinlikle rol oynamayacaktır. Ancak, ulusal sınırlar boyunca konteyner izleme durumunda veya diğer şeylerin yanı sıra kuşların göçmen davranışlarının incelendiği “ICARUS” gibi bilimsel projelerde işler tamamen farklıdır. Diğer pek çok durumda olduğu gibi burada da uydu iletişimi Nesnelerin İnterneti’ne önemli katkılar sağlayabilir.

2021’de “Heinrich Hertz”in fırlatılmasıyla Almanya, yıllar sonra yeniden kendi haberleşme uydusuna sahip olacak. Bu, Almanya’daki uydu iletişimi için ne anlama geliyor?

dr Roland Wattenbach: Uzun yıllar boyunca Almanya, tamamen kendi ülkesinde iletişim uyduları inşa etme yeteneğini yeniden inşa etti. Bu, küresel güvenlik durumu göz önüne alındığında stratejik bir öneme sahiptir. Heinrich Hertz sadece bu hedefe ulaşıldığını göstermiyor. Gemide test edilen ve doğrulanan yeni teknolojiler, Alman uzay endüstrisinin dünyaca ünlü en son uzay teknolojisini sunmaya devam etmesini sağlayacaktır. Şimdiye kadar planlanan 30’dan fazla iletişim deneyi, şirketlerin ve bilimsel enstitülerin uydu ile yeni iletim yöntemlerini test etmelerini de sağlıyor. Ayrıca Savunma Bakanlığı, Bundeswehr’e operasyonlar için gerekli verileri sağlamak için kendi imkanlarını kullanıyor. Ekonomi Bakanlığı ile Savunma Bakanlığı arasındaki benzersiz işbirliği ile uydu, her iki daire tarafından da kullanılmakta ve etkin bir şekilde finanse edilmektedir.
 
Üst