Zelzelenin akabinde başkentlerden Türkiye’ye taziye bildirileri

bencede

New member
Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki zelzelenin akabinde biroldukca ülkenin başşehrinden Türkiye için taziye bildirisi yayımlandı.

ABD, İsrail, Mısır ve Pakistan, sarsıntının akabinde Türkiye’ye yardım için gerekli adımların atılacağını söz etti.

Çevre vilayetlerden de şiddetli halde hissedilen zelzele niçiniyle binaların yıkıldığı, can ve mal kaybının yaşandığı ayrıntıları geliyor. Memleketler arası yardımı da içeren dördüncü düzey alarm verdiklerini açıklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Şimdiye kadar en büyüğü 6.6 olan 22 artçı zelzele oldu” bilgisini verdi. AFAD, saat 06.30 prestijiyle 7 vilayette 76 kişinin hayatını yitirdiğini, 440 kişinin yaralandığını deklare etti.

Soylu sarsıntının akabinde, “Dördüncü düzey alarm ortaya koyduk. Bu, memleketler arası yardımı da içeren bir alarmdır” açıklamasında bulunmuştu.

KKTC

Türkiye ile her vakit dayanışma ortasında olduklarını kaydeden Tatar, “Kayıplarımıza Tanrı’dan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar ve ana vatan Türkiye’mize büyük geçmiş olsun dileklerimi, şahsım ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarım ismine büyük bir ıstırap, acı ve üzüntüyle iletirim.” sözünü kullandı.

Azerbaycan

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki sarsıntı ötürüsıyla AKP Genel Lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye bildirisi gönderdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya nazaran, Aliyev iletisinde, “Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve kardeş Türkiye’nin birfazlaca yerinde hissedilen şiddetli zelzele kararı epey sayıda can kaybı ve yıkım haberi bizleri derinden üzdü.

Bu sıkıntı vakitte her türlü yardıma hazır olduğumuzu tabir ediyor, size, ömrünü kaybedenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına şahsım ve Azerbaycan halkı ismine taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyor, zelzelenin tesirlerinin bir an evvel ortadan kalkmasını diliyorum.” sözlerine yer verdi.

ABD

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “ABD, bugün Türkiye ve Suriye’den gelen yıkıcı zelzele haberi konusunda önemli manada endişelidir” dedi.

Sullivan, “ABD olarak gereken her türlü yardımı yapmaya hazırız” dedi.

Açıklamada, “Başkan Biden, en epeyce etkilenenlere yardım etmek için ABD’nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için USAID ve öteki federal hükümet ortaklarına talimat verdi. Türkiye ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz” dedi.

Pakistan

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki sarsıntıda yaşanan can kayıpları sebebiyle taziye bildirisi paylaştı.

Şerif, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin güneydoğusunu vuran bu büyük zelzele haberi derinden üzdü. Yaşanan can ve mal kayıpları niçiniyle kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve kardeş Türkiye halkına en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum.” sözünü kullandı.

Türkiye’nin Pakistan’a her sıkıntı anında yardım elini uzattığını anımsatan Şerif, İslamabad’ın mümkün olan her türlü yardımı yapacağını vurguladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Pakistan’ın Türkiye ile tam dayanışma içerisinde olduğuna işaret edilerek, İslamabad’ın yardım çalışmalarında mümkün olan tüm dayanağı sağlamaya hazır olduğu kaydedildi.

Mısır

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Mısır’ın Türkiye ve Suriye’de sarsıntıda ömrünü kaybedenler için taziyelerini sunduğu açıklandı.

Türk ve Suriye halklarına en içten taziyelerin iletildiği ve yaralılara acil şifa dileklerinde bulunulduğu kaydedilen açıklamada, Mısır’ın “bu felaketle yüzleşmek için yardıma hazır” olduğu söz edildi.

Ukrayna

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki zelzele daha sonrası yaptığı paylaşımda gerekli yardımı sağlamaya hazır olduklarını söylemiş oldu.

Ukrayna Devlet Lideri Zelenski, Twitter üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı etiketlediği açıklamada şu sözleri kullandı:

“Türkiye’de meydana gelen zelzelede yüzlerce kişinin ömrünü kaybettiği ve yaralandığı haberi şoke etti. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, kurbanlara acil şifalar diliyoruz. Şu anda dost Türk halkının yanındayız, gerekli yardımı sağlamaya hazırız.”

İsrail

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.4. büyüklüğündeki sarsıntıya ait açıklamasında, İsrail’in de yardım sağlayacağını deklare etti.

Açıklamada, “İsrail Devleti ismine, bu gece Türkiye’nin güneyinde meydana gelen şiddetli sarsıntı niçiniyle Türk halkına derin kederlerimi tabir etmek istiyorum. Kalbimiz yaralılarla bir arada, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Dışişleri Bakanlığı’na, Türkiye’nin önemli felaketle başa çıkması için süratli bir yardım planına liderlik etmesi talimatını verdim.” denildi.

Fransa

Fransa’nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Fransa, Türk halkının yanındadır” diyerek şu sözleri kullandı:

“Türkiye’yi sarsan ve epey sayıda can kaybına yol açan fecî zelzelenin akabinde Mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu’n, ülkesine ve Türk halkına en içten taziyelerimizi ilettim. Fransa Türk halkının yanındadır.”
 
Üst